Actualitate Internă

Referendumul istoric. Mesajul adresat de preotul român Vasile Ioana fraților de peste Prut: "Nu vă temeți de cei care încearcă să vă manipuleze, spunându-vă că Europa este o realitate negativă! Europa e, de departe, un loc în care vă puteți exprima liber. Iar credința nu v-o ia nimeni. Din contră, consider că Biserica Ortodoxă Română, de 17 ani încoace, strălucește"

Referendumul istoric. Mesajul adresat de preotul român Vasile Ioana fraților de peste Prut: "Nu vă temeți de cei care încearcă să vă manipuleze, spunându-vă că Europa este o realitate negativă! Europa e, de departe, un loc în care vă puteți exprima liber. Iar credința nu v-o ia nimeni. Din contră, consider că Biserica Ortodoxă Română, de 17 ani încoace, strălucește"

Într-un mesaj adresat cetățenilor Republicii Moldova în contextul referendumului ce va avea loc duminică privind integrarea europeană, preotul român Vasile Ioana le-a transmis să meargă la vot și să întoarcă fața către Europa, respectiv să nu se teamă de pionii regimului de la Kremlin care încearcă să manipuleze de zor în acest moment istoric prin tot soiul de narative propagate împotriva Uniunii Europene. 

Contracarând în mod particular dezinformarea rusească potrivit căreia ortodoxia ar avea de suferit în Uniunea Europeană, părintele Vasile Ioana a subliniat că realitatea este la polul opus: "Din contră, consider că Biserica Ortodoxă Română, de 17 ani încoace, strălucește și aici și în țară prin biserici restaurate, prin picturi restaurate, prin cantine sociale, prin sprijin acordat de europeni pentru ca să fie mai bine prosperității românești". 

Redăm în integralitate mesajul transmis de părintele Vasile Ioana: 

"Doamne ajută, dragii mei frați moldoveni de peste Prut! Duminică urmează pentru voi, dar și pentru noi un moment istoric, un moment în care vă veți putea exprima liber opțiunea voastră. Noi, românii, ca să ne putem exprima liber opțiunea am plătit cu sânge. A curs sânge de tineri aici, în Piața Universității. A curs sânge de copii și de tineri la Timișoara pentru a ne putea exprima liber opțiunea noastră și dorința noastră de a trăi în libertate. La voi nu este nevoie să se moară, nu e nevoie să curgă sânge. Vă puteți exprima iată civilizat opțiunea voastră. Aș vrea să știți de la noi, cei de aici de la București și din toată țara, că noi vă iubim foarte mult și că v-am deschis casele noastre ca să fiți una cu noi! Din 2.900.000 de moldoveni din Republica Moldova, un milion și jumătate au deja pașapoarte și buletine românești. Voi sunteți deja europeni, voi sunteți deja una cu noi. Noi v-am chemat și ați intrat în spațiul nostru, în casele noastre. Aici în parohie am oameni care v-au primit în spațiu. Copiii voștri primesc acum alocații de la noi. Bolnavii voștri au venit la spitale din România să se vindece. Intelectualii voștri, actori, profesori, oameni importanți din țara voastră au venit la noi în țară, iar noi le-am recunoscut valoarea. Eu am aici la Biserică doi actori minunați din Republica Moldova, care vin duminică de duminică la Liturghie. Am și un profesor, pentru că aici este un centru universitar important. Aceștia sunt bucuroși că aparțin acestei mari familii. Iubiții mei, nu lăsați pe nimeni să vă influențeze negativ în faptul de a vă alege liber drumul pe care veți merge! Acum sunteți chemați să vă întoarceți cu fața către această familie! Poate că nu e perfectă Europa. Nu spune nimeni că este perfectă, dar e de departe cel mai bun sistem inventat vreodată în care toți putem trăi liber, ne putem exprima liber, trăim unii lângă alții, fără să ne afectăm unii pe alții. 

De ce vă spun asta? Și o spun mai ales preoților din Republica Moldova. Aici, în România, cu fonduri europene, s-au restaurat și se restaurează biserici. Credința noastră se poate exprima liber. Uitați-vă la Cuvioasa Parascheva, cum un pelerinaj de 300 și ceva de mii de oameni s-a putut desfășura, inclusiv cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte și cu Sprijinul Guvernului, care a ajutat foarte mult în buna desfășurare, căci jandarmeria, poliția, ordinea publică ne ajută ca să ne manifestăm credința. Așadar, intrarea voastră sau întoarcerea voastră cu fața către Europa nu înseamnă generarea vreunei restricții! Ba, din contră, noi vă putem da o mărturie. Din 2007 suntem în familia europeană și țara noastră astăzi arată altfel. De ce arată altfel? Pentru că muncim și pentru că vrem ca drumurile noastre să fie mai bune, spitalele noastre să fie mai curate, medicii noștri să fie mai bine plătiți și acest lucru se întâmplă real în țara noastră. Dacă vă place modelul nostru - și vedem că vă place pentru că veniți des în România, transferul ăsta de dragoste dintre noi și voi fiind o realitate - acum toți cei care aveți pașapoarte și buletine românești dacă ați vota ca să vă întoarceți cu fața către Europa, ar fi suficient să arătați lumii că voi sunteți deja europeni. Arătați lumii asta, pentru că voi meritați să fiți în această familie! Nu vă temeți de cei care încearcă să vă manipuleze, spunându-vă că Europa este o realitate negativă! Europa e, de departe, un loc în care vă puteți exprima liber. Credința nu v-o ia nimeni. Din contră, consider că Biserica Ortodoxă Română, de 17 ani încoace, strălucește și aici și în țară prin biserici restaurate, prin picturi restaurate, prin cantine sociale, prin sprijin acordat de europeni pentru ca să fie mai bine prosperității românești. Și mai mult decât atât, în diaspora românească, bisericile românești din diaspora sunt un exemplu de cât de important este să îți exprimi credința într-o Europă secularizată, dar într-o Europă care îți acceptă și modul tău de viețuire. Sigur că sunt agende și ideologii, poate străine de credința noastră creștin-ortodoxă, dar noi nu avem nicio treabă cu asta. Suntem unii cu alții, unii lângă alții, ne acceptăm unii pe alții. Noi ca biserică încercăm să fim spital duhovnicesc să ajutăm oamenii. Noi n-am fost împiedicați de 17 ani de când suntem europeni, să ajutăm oamenii, să sprijinim oamenii, să ne mărturisim credința. Așadar, nu vă temeți! Votați liber și nu lăsați pe nimeni să vă influențeze cum să votați!". 

Vedeți video: 


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.