Actualitate Internă Focus

România, dezinteres total pentru alegerile și referendumul crucial din R.Moldova / Bucureștiul are un singur observator la acest eveniment istoric: pe Dan Barna. USR îl îndică drept principal vinovat pe Marcel Ciolacu, sponsorul rusofilului Ivan Ceban

România, dezinteres total pentru alegerile și referendumul crucial din R.Moldova / Bucureștiul are un singur observator la acest eveniment istoric: pe Dan Barna. USR îl îndică drept principal vinovat pe Marcel Ciolacu, sponsorul rusofilului Ivan Ceban

Dan Barna, europarlamentar din partea USR, și lidera formațiunii, Elena Lasconi, atrag atenția că România are un singur observator la alegerile prezidențiale din R.Moldova care se derulează, duminică, în același timp cu referendumul crucial privind integrarea în Uniunea Europeană. În condițiile unui asalt propagandistic rusesc dezlănțuit în încercarea de a împiedica traseul european al Chișinăului, cei doi politicieni îl învinovățesc de lipsa interesului pentru soarta românilor din R.Moldova pe Marcel Ciolacu, liderul PSD și premierul guvernului de coaliție PSD-PNL, care, așa cum Podul a indicat de nenumărate ori, l-a îndopat cu bani publici pe rusofilul deghizat în proeuropean de conjunctură Ivan Ceban, primarul capitalei.

CITEȘTE ȘI: PSD pompează bani publici și imagine în românofobul Ivan Ceban, principalul pion politic al Rusiei din R.Moldova, care e consiliat de FSB-GRU. Dezvăluirile Podul.ro, confirmate de raportul Trezoreriei SUA. PSD comite un atentat la siguranța națională a României

„România lui Ciolacu şi Ciucă e iar absentă din Moldova.

Cetățenii Republicii Moldova sunt chemați să voteze la referendumul privind integrarea europeană și primul tur al alegerilor prezidențiale. Importanța geostrategică este evidentă, iar scrutinul este cel mai monitorizat din istoria țării. 

300 de observatori internaționali participă la această misiune din partea Parlamentului European, din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Alți 435 de observatori externi participă pe filiere bilaterale sau din partea unor organizații specializate. 

Particip la aceasta misiunea de observare în delegația Parlamentului European și abia aşteptam să întâlnesc delegații din România. Surpriza mare a fost să aflu că nu e niciunul şi sunt singurul român.

Parlamentul României, condus de PSD și PNL, a dat cu seen şi nu a trimis pe nimeni la un eveniment de importanță istorică la care toate statele europene importante sunt prezente. Absolut pe nimeni. În Moldova. Pe nimeni.

Degeaba aruncă Ciolacu și Ciucă cuvinte pompoase în declarații sforăitoare. Când ar fi nevoie de prezență şi acțiuni concrete, PSD şi PNL arată din nou că au trecut de la fapte la vorbe.

La aceste alegeri istorice în Moldova doar USR este reprezentat”, arată Dan Barna într-o postare pe pagina sa publică de Facebook.

PODUL a explicat în nenumărate articole de ce asocierea PSD-Ciolacu și a altor politicieni din România cu Ivan Ceban este păguboasă pentru România și pentru soarta românilor din R.Moldova. Într-un editorial recent, jurnalistul Răzvan Gheorghe arăta că, în iresponsabilitatea lui, PSD construiește, cu ajutorul Rusiei, în R.Moldova o formațiune după chipul și asemănarea sa: „Cine e Ceban? E cel mai important pion politic al Rusiei din Basarabia noastră. E consiliat de FSB, care l-a travestit drept ”pro-european”, fiindcă tot e la modă, legendarea având scopul de a rupe din voturile pro-europenilor la fel de moldoveniști ca el. Întreaga sa carieră se datorează Rusiei, lui Dodon și Voronin. Ceban e un proiect al Kremlinului, mai exact, al așa-zisului Departament ”Moldova”. Potrivit surselor mele, la întâlnirea neoficială s-a discutat despre oportunitatea colaborării / eventual a fuziunii (da, citiți bine) dintre PSDE și Partidul MAN (gruparea pe care Moscova i-a construit-o lui Ivan)”. Articolul poate fi citit integral AICI

Și Elena Lasconi îi acuză pe Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, președintele Senatului, că au ignorat intenționat solicitarea de a trimite observatori în R.Moldova.

„În mare bătălie pentru Europa, bravul nostru Ciolacu și al său ostaș trag chiulul. Au învățat de la Iohannis. Câtă ipocrizie!

Acolo unde se dă o adevărată luptă pentru libertate, democrație și valori europene, în Republica Moldova, este, în acest moment, un singur oficial român cu ochii pe corectitudinea alegerilor: colegul meu Dan Barna, europarlamentar.

Atât de mult îi interesează pe domnii Ciucă și Ciolacu soarta alegerilor de duminică din Republica Moldova că n-au mișcat un deget să trimită observatori, așa cum ar fi putut. 

745 de observatori internaționali participă la această misiune din partea Parlamentului European, din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei sau din partea unor organizații specializate. În acest moment, Dan Barna este singurul reprezentant oficial pe care România îl are acolo! Singurul! Și asta, pentru că Dan a făcut demersurile necesare, nu pentru că actualii guvernanți ar fi luat o decizie în acest sens.

Vi se pare incredibil? Da, este. Domnii Ciucă și Ciolacu ne amețesc cu vorbe, dar când să treacă la fapte nu fac nimic. Absolut nimic. Oricât de greu de crezut ar părea, PSD și PNL, aceste partide care se visează permanent la guvernare și care conduc Parlamentul României, au ignorat solicitarea de a trimite observatori la alegerile de duminică ale fraților noștri de peste Prut. Dincolo de discursurile lor sforăitoare, domnii Ciucă și Ciolacu nu trec la fapte. Puteau, dar nu au trimis pe nimeni la un eveniment de importanță istorică la care toate statele europene importante sunt prezente. 

Am mai spus, o repet: locul Republicii Moldova este lângă România, în Uniunea Europeană. Oricâte resurse ar folosi Rusia lui Putin să schimbe soarta fraților noștri, eu am încredere că în această duminică vor spune un DA hotărât Vestului și un NU categoric Rusiei care vrea să-i întoarcă în trecut!

Mergeți la vot!”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.