Actualitate Internă Focus

Maria Zaharova, satisfăcută de rezultatele scrutinului: Poporul din R.Moldova a respins occidentalizarea și ruperea totală a legăturilor cu Rusia

Maria Zaharova, satisfăcută de rezultatele scrutinului: Poporul din R.Moldova a respins occidentalizarea și ruperea totală a legăturilor cu Rusia

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a transmis un comunicat de presă, după ce rezultatele votului de duminică din R.Moldova s-au limpezit, în care a respins acuzațiile privind amestecul Rusiei în alegerile din 20 octombrie și a subliniat faptul că referendumul constituțional a fost respins de populația care trăiește efectiv pe teritoriul republicii. 

Tonul a fost în mod evident mult mai puțin agresiv decât de obicei ceea ce arată că Moscova este oarecum satisfăcută de rezultat și probabil se așteaptă ca Maia Sandu să aibă dificultăți serioase în obținerea unui nou mandat de președinte, fapt vital pentru parcursul european al Chișinăului. Dacă în alte comunicate sau luări de poziție, Zaharova se dezlănțuia la adresa „româncei” Maia Sandu pe care o acuza în mod calomnios de diferite acțiuni antirusești, de data asta, subordonata lui Vladimir Putin nici măcar nu a pomenit numele președintei R.Moldova. 

Zaharova a acuzat autoritățile R.Moldova că ar fi încercat să saboteze votul cetățenilor moldoveni care trăiesc în Rusia, deschizând doar două secții de votare pentru cei „300.000-500.000” de potențial votanți. În realitate însă, potrivit unor estimări oficiale, la începutul războiului din Ucraina, în Rusia se mai aflau cel mult 75.000 de cetățeni ai R.Moldova, majoritatea și cu cetățenie rusă, deci nici măcar 10% din cei peste 1,1 -1,2 (sau chiar 1,7) milioane de moldoveni care se estimează că ar fi plecați peste graniță.

Reamintim că Zaharova a avut o retorică anti-occidentală agresivă în perioada premergătoare referendumului, cultivându-le ostentativ pe marionetele rusofile Evghenia Guțul (bașcana Găgăuziei) și Marina Tauber (mâna dreaptă a infractorului Ilan Șor și instrumentul principal prin care acesta intervine pentru destabilizarea R.Moldova) care au călătorit frecvent în Rusia și cărora Moscova le-a pus la dispoziție inclusiv sume uriașe de bani pentru a influența rezultatul alegerilor din 20 octombrie. 

Precizări. În ceea ce privește, neamestecul Rusiei în scrutinul din R.Moldova, vă putem confirma că am „simțit” și noi pe propria piele „neimplicarea” rusească, pagina oficială de Facebook a Podul.md fiind repetat asaltată de conturi false care lăsau la orice postare comentarii împotriva Maiei Sandu și a referendumului. Am blocat sute, dar zilnic apăreau altele noi, fiind obligați în cele din urmă să oprim comentariile de la postări.

Comunicatul Mariei Zaharova: 

La 20 octombrie, în Moldova a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale și un referendum constituțional privind integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Campania electorală a fost desfășurată de autoritățile moldovenești prin metode antidemocratice și totalitare. În imposibilitatea de a concura echitabil cu adversarii politici, conducerea moldoveană a utilizat pe scară largă resursele administrative și a adoptat măsuri represive împotriva politicienilor din opoziție și a presei independente.

Această politică a fost justificată de presupusa necesitate de a contracara „influența distructivă a Rusiei”, care nu există. Țara noastră a fost acuzată în mod nefondat că se amestecă în afacerile interne ale Moldovei și că încearcă să influențeze voința cetățenilor Republicii. Punctul culminant al amplei campanii antirusești inițiate de Chișinău a fost decizia de a deschide, sub un pretext, doar două secții de votare în Rusia, unde, potrivit diferitelor estimări, locuiesc între 300 000 și 500 000 de cetățeni moldoveni. În schimb, aproximativ două sute de secții de votare au fost înființate în Statele Unite și Europa de Vest.

Acest lucru s-a întâmplat pe fondul interferenței flagrante a Occidentului în procesul electoral din Moldova. Politicienii din statele membre ale UE, în timpul vizitelor lor frecvente la Chișinău, au făcut campanie deschisă în favoarea actualei conduceri moldovenești și a așa-numitului său proiect european.

Organismele de monitorizare și observatorii internaționali nu au evaluat încă rezultatele votului. În același timp, rapoartele mass-media au evidențiat deja numeroase încălcări și falsificări din partea autorităților, inclusiv „transportul cu autobuzul” organizat al alegătorilor la secțiile de votare din țările vest-europene.

Chiar și misiunea de observare a Biroului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO), în raportul său interimar și în constatările sale preliminare, nu a putut rămâne tăcută cu privire la condițiile nefavorabile din perioada preelectorală și din timpul votării.

Pe baza numărătorii actuale a voturilor, se poate concluziona că rezultatele sunt dezamăgitoare pentru liderii moldoveni și sponsorii lor occidentali. Proiectul de integrare a țării în Uniunea Europeană, promovat de aceștia, nu a fost susținut fără echivoc. Majoritatea cetățenilor care locuiesc în Republica Moldova însăși l-au respins efectiv. O marjă îngustă a fost obținută prin mobilizarea maximă a alegătorilor care locuiesc în Europa de Vest și America de Nord și prin restricționarea fără precedent a posibilităților de vot în Rusia. Același lucru este valabil și pentru distribuția voturilor primite de actualul șef de stat.

Dinamica votului în cadrul referendumului este, de asemenea, demnă de remarcat. După procesarea a 42,5 % din buletinele de vot, doar 44,07 % dintre alegători au susținut ideea aderării la UE, în timp ce 55,93 % s-au opus acesteia. La prelucrarea a 71,25 % din buletinele de vot, diferența persista: 44,68 % în favoarea și 55,32 % împotriva. Ulterior, și în mod inexplicabil pentru mulți moldoveni, diferența a început să se reducă, iar după procesarea a 99 % din buletinele de vot, rezultatul a fost de 50,3 % în favoarea și 49,7 % împotriva.

De asemenea, este esențial să luăm în considerare faptul că mulți cetățeni moldoveni au ales să nu participe la referendum, refuzând astfel să sprijine proiectul discreditat al „Moldovei europene”.

Populația moldovenească percepe realitățile din spatele propunerii de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană și înțelege adevăratele intenții ale Occidentului cu privire la națiunea lor. Obiectivul final pare să fie transformarea Republicii într-o anexă rusofobă a NATO, lipsită de suveranitate, eradicarea identității naționale a moldovenilor, inclusiv a limbii, culturii și istoriei lor, impunerea unor valori neoliberale străine de societatea moldovenească și ruperea completă a legăturilor cu Rusia. Poporul din Moldova și-a exprimat respingerea acestei căi.

Din partea noastră, am respectat în mod constant alegerile făcute de poporul moldovean și am pledat pentru păstrarea și consolidarea legăturilor cu cetățenii prietenoși ai Moldovei.”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.