Tuesday, May 14, 2024
Actualitate Internă

Când România îți oferă tot sprijinul, acordă-i respect! Dacă te apuci să cânți un colind și are cuvântul ”români” în el, lasă-l așa sau NU îl mai cânta deloc, decât să îl modifici. Acordă-i respect României mereu, nu numai atunci când ai nevoie de ea!

Când România îți oferă tot sprijinul, acordă-i respect! Dacă te apuci să cânți un colind și are cuvântul ”români” în el, lasă-l așa sau NU îl mai cânta deloc, decât să îl modifici. Acordă-i respect României mereu, nu numai atunci când ai nevoie de ea!

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică, pe Facebook, implicațiile celui mai recent afront pe care politrucii moldoveniști de la Chișinău s-au pretat să-l facă la adresa României, mutilind un vechi colind românesc doar pentru a scoate cuvintele ”români” și ”românesc”. Asta în timp ce, de regulă, stau cu mâna întinsă către România, vorbindu-i limba și cerșind bani non-stop, fără de care n-ar avea bani pentru pensiile și salariile din gubernie. Lasați-o foarte moale și cu ”protejăm populația de etnie rusă”, fiindcă aia e de numai 4% (declarată oficial), iar cetățenii români sunt covârșitor majoritari. Acordați respect României mereu, nu doar atunci când cerșiți bani și aveți nevoie de susținerea ei!

Podul.md  vă prezintă în integralitate comentariile lui Cristian Hrițuc: 

”Faptul că MAI din Republica Moldova a schimbat niște cuvinte într-un colind, ca să nu mai apară ”români” pare pentru unii o simplă eroare. Dar nu este așa, nu e o simplă eroare și trebuie taxat acest lucru. A schimba cu bună știință un colind și a scoate din el ”român” arată o lipsă de respect și subminarea unor simboluri. Nu este prima dată când se petrece acest joc, când vine vorba de elemente care țin de tradiție, de limba comună, se înlătură aceste elemente pentru a proteja chipurile populația de origine rusofonă. 

În Republica Moldova asta a devenit un obicei. 

În condițiile în care statul român nu forțează cu nimic Republica Moldova spre un alt tip de discurs, nu există un obiectiv ”unionist” asumat de România, nu este normal ca să nu existe respectul pentru cultura și pentru simbolurile românești.

România în relația cu Republica Moldova are ca obiectv, conform MAE:

”Dezvoltarea relației cu Republica Moldova reprezintă o prioritate a politicii externe a României, fondată pe comuniunea de istorie, limbă, tradiții şi cultură şi pe susţinerea aspirațiilor europene ale statului vecin. Pe aceste baze, reperele fundamentale ale relației – strâns interconectate între ele – sunt: sprijin pentru parcursul european al Republicii Moldova; intensificarea cooperării concrete, pentru racordarea strânsă a Republicii Moldova la România şi la spațiul european, în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova”.

Când România îți oferă tot sprijinul, acordă-i respect. Dacă te apuci să cânți un colind și are cuvântul ”români” îl el, lasă-l așa sau nu îl mai cânta deloc, decât să îl modifici. Dar cel mai bine, scoate-ți din cap prostia cu ”protejăm populația de origine rusă” că românii nu se supără. Până la urmă, ai mai mulți români pe teritoriul tău decât ruși. 

Poți să fii ”statalist”, e opțiunea ta, dar în condițiile în care singura pretenție pe care o are România de la tine e să respecți comuniunea de istorie limbă, tradiții și cultură, nu poți modifica cântece și să scoți ”români” din versuri, pentru că asta arată rea intenție și ipocrizie.

Acordă-i respect României mereu, nu numai atunci când ai nevoie de ea!”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.