Actualitate Internă Cap de pod

VIDEO. „Ghiță, mă tem să dorm cu așa bani în casă”. Poliția oferă noi detalii despre schema prin care Șor a corupt sute de mii de alegători din R.Moldova: 39 de milioane de dolari, transferați pe cardurile intermediarilor în ultimele 6 luni. Tanti Raia, printre cei reținuți

VIDEO. „Ghiță, mă tem să dorm cu așa bani în casă”. Poliția oferă noi detalii despre schema prin care Șor a corupt sute de mii de alegători din R.Moldova: 39 de milioane de dolari, transferați pe cardurile intermediarilor în ultimele 6 luni. Tanti Raia, printre cei reținuți

Șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a prezentat joi noi detalii din dosarul privind coruperea alegătorilor la alegerile prezidențiale și la referendumul pentru integrarea europeană, scrutine desfășurate pe 20 octombrie. Coruperea alegătorilor a început cu mai bine de jumătate de an în urmă, de atunci și până în prezent fiind transferați 39 de milioane de dolari din Rusia pentru 138.448 de intermediari din Republica Moldova. Banii au ajuns, prin acești intermediari, la un număr mai mare de persoane. Potrivit lui Cernăuțeanu, în schema ilegală există 130 de lideri teritoriali, 1927 de sectoriști, peste 50.000 de activiști (care racolează persoane în schemă) și peste 80.000 de persoane care au primit 800-1000 de lei pentru a îndeplini sarcinile în procesul electoral.

„Sistemul PSB (banca rusească Promsvyazbank - n. r.) a început la sfârșitul primăverii. Mecanismul de instituire, instruire, pregătire și instalare a acestor aplicații era realizat prin boturi de Telegram, unde accesul unor persoane terțe era limitat. Doar pe parcursul lunii octombrie, Poliția a reușit să documenteze și să suspende activitatea a 97 de grupuri de Telegram unde erau instruite persoanele și pregătite pentru a intra în posesia platformei PSB, ca să beneficieze de aceste transferuri. Doar prin această platformă s-a reușit, în urma măsurilor procesuale, documentarea a peste 1.400.000 de tranzacții de la PSB Bank, doar în sistemul operatorilor de telefonie și măsurilor speciale de investigații, numere unice care au intrat în contact cu PSB Bank din Republica Moldova au fost 138.448 de utilizatori documentați până la ziua de ieri. Până în primăvară, sistemul bancar PSB nu a fost activ deloc în R. Moldova. Primele înregistrări sau conectări pe PSB au început în aprilie. Pentru septembrie era documentat transferul către aceste persoane a circa 15 milioane de dolari. În prezent sunt documentate 39 de milioane de dolari, în scop de corupere a electoratului. În luna octombrie a fost cea mai mare ascensiune: peste 24 de milioane de dolari în scop de corupere a electoratului”, a declarat șeful Poliției într-un briefing de presă.


„Ghiță, mă tem să dorm cu așa bani în casă”

Poliția a făcut publică și o conversație telefonică dintre părtași ai schemei ilegale. În înregistrarea audio, o femeie afirmă că are toată „zarplata” (salariu - trad.) și că îi este frică să doarmă „cu așa bani în casă”. Potrivit oamenilor legii, în acest caz este vorba despre cel puțin 175.000 de lei, ridicați în seara zilei de miercuri, în cadrul unei cauze penale. Banii erau destinați coruperii alegătorilor și urmau să fie repartizate la peste 330 de persoane din 19 localități. Persoana care coordona procesul ilicit a fost reținută pentru 72 de ore.


Tanti Raia, în arest la domiciliu

Raisa Surdu, cunoscută și sub numele de tanti „Raia” din investigația În slujba Moscovei a Ziarului de Gardă, a fost reținută marți de oamenii legii, fiind ulterior plasată în arest la domiciliu pe un termen de 30 de zile.


Expert: „Banii vor ajunge în bugetul național. Toți cei care au avut sau mai au această aplicație instalată au zile, dacă nu, ore numărate să sune la Poliție”

Președintele comunității WatchDog.MD, Valeriu Pașa, atrage atenția că cei peste 138.000 de beneficiari ai schemei de cumpărare a voturilor, pusă la cale de regimul de la Kremlin, reprezintă peste 10% dintre cei care au venit la vot în interiorul Republicii Moldova. „În septembrie și octombrie pe cardurile acestor oameni au ajuns în jur de 39 de milioane de dolari. Asta este echivalent cu bugetul municipiului Bălți pe un an de zile. Din acești bani se poate acoperi bugetul municipiului Cahul pe vreo 6 ani de zile. Însă amploarea fraudei este de fapt mult mai mare”, consideră expertul.

„Schema a pornit când pe 10 aprilie bașkana, Evghenia Guțul și președintele adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, în absolută încălcare a legii Republicii Moldova, au semnat cu Promsvyazbank, un acord în baza căruia au permis activitatea cardurilor MIR pe teritoriul UTA Găgăuzia”, a amintit Valeriu Pașa.



„Toate cele 138 de mii de persoane al căror nume îl știe poliția riscă amenzi între 25 de mii de lei și 37500 de lei, unii – închisoare. Pot scăpa de amenzi numai cei care vor merge singuri la poliție și vor colabora cu anchetatorii. Oamenii vor fi obligați să restituie banii primiți de la Șor. Resursele financiare vor ajunge în bugetul național. Toți cei care au avut sau mai au această aplicație instalată au zile, dacă nu, ore numărate să sune la Poliție și să povestească ce s-a întâmplat. Iar oamenii de bună credință trebuie să povestească despre cazurile în care au auzit despre luare de mită, pentru ca fiecare să înțeleagă amploarea fraudei care s-a produs”, a mai spus acesta.

Vezi și: 

VIDEO. Putin joacă all-in pentru a influența prezidențialele și referendumul din R. Moldova. Suma uriașă investită de Kremlin într-o singură lună. Poliția anunță că a deconspirat schema grupării Șor, care a prevăzut coruperea a 130.000 de cetățeni prin transferuri de la o bancă rusească aflată pe lista sancțiunilor internaționale. „Este șocant să vedem câte persoane s-au implicat!”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.