Saturday, Oct 5, 2024
Actualitate Internă Focus

VIDEO Putin joacă all-in pentru a influența prezidențialele și referendumul din R. Moldova. Suma uriașă investită de Kremlin într-o singură lună. Poliția anunță că a deconspirat schema grupării Șor, care a prevăzut coruperea a 130.000 de cetățeni prin transferuri de la o bancă rusească aflată pe lista sancțiunilor internaționale. „Este șocant să vedem câte persoane s-au implicat!”

VIDEO Putin joacă all-in pentru a influența prezidențialele și referendumul din R. Moldova. Suma uriașă investită de Kremlin într-o singură lună. Poliția anunță că a deconspirat schema grupării Șor, care a prevăzut coruperea a 130.000 de cetățeni prin transferuri de la o bancă rusească aflată pe lista sancțiunilor internaționale. „Este șocant să vedem câte persoane s-au implicat!”

Ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și procurorii anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unui dosar penal privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali, săvârșită în proporții semnificative. Dosarul vizează și fapta de spălare de bani săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari. În cadrul perchezițiilor au fost ridicate înscrisuri de ciornă, telefoane mobile, sume de bani în diferită valută și alte obiecte relevante pentru urmărirea penală - anunță Poliția R. Moldova și Procuratura Anticorupție.

Conform materialelor, afiliații organizației criminale conduse de Ilan Șor (condamnat definitiv la 15 ani de închisoare pentru rolul său în „furtul secolului”) au fost instruite să racoleze persoane pentru participarea la scrutinul electoral contra unor sume de bani - urmând să fie anunțați în ajunul alegerilor, prin intermediul grupurilor din aplicația Telegram, privind candidatul ce trebuie votat - precum și să voteze cu opțiunea „Nu” la referendumul constituțional referitor la integrarea europeană a R. Moldova.

Grupul criminal organizat este format inclusiv din persoane ce se află pe teritoriul Federației Ruse și dirijează activitatea într-o formă ierarhică bine organizată, formată din:

- 130 de lideri teritoriali care dirijează activitatea grupului, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate (activiști și simpatizanți) de către președinții de sector, după care le transmite organizat în Federația Rusă pentru înregistrare și deschiderea conturilor bancare în banca comercială ,,PromsveazyBank”, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 250.000 de ruble (circa 45.000 de lei moldovenești);

​- 1927 președinți de sector care racolează și dirijează activitatea grupului de activiști și simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate de către activiști și le transmite liderului teritorial, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25.600 de ruble (circa 4.600 de lei moldovenești);

​- peste 50.000 activiști care racolează și dirijează activitatea grupului de simpatizanți din sectorul deservit, acumulează listele cu datele de identitate a persoanelor racolate și le transmite președintelui de sector, aceștia fiind remunerați lunar cu suma de 25.600 de ruble (circa 4.600 de lei moldovenești).

​- peste 70.000 simpatizanți, aceștia fiind persoanele racolate contra unor sume de bani și instruite să voteze la referendum cu opțiunea „Nu”, precum și candidatul care urmează a fi votat, fiind remunerați lunar cu suma de 5000–10.000 de ruble (900–1800 de lei moldovenești).



Șeful Poliției, Viorel Cernăuțeanu, a declarat că știe care sunt candidații susținuți de Federația Rusă, prin organizația criminală Șor, dar a spus că nu poate da nume, deocamdată.

Potrivit oficialului, Poliției îi sunt cunoscute cazuri de corupere a 130.000 de cetățeni, înregistrate doar pentru luna septembrie. Acestora le-au fost transferați bani din Rusia, de la banca SberBank, care se află pe lista sancțiunilor internaționale. Astfel, doar pentru septembrie, Poliția a documentat evidența a unor transferuri de peste 15 milioane de dolari. „Este destul de șocant să vedem câte persoane s-au implicat până acum în aceste activități”, a declarat șefa Procuraturii Anticorupție într-o conferință de presă. Veronica Dragalin a mai precizat că a fost stabilită identitatea persoanelor mituite.

Organul de urmărire penală va continua să efectueze acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei.

Ce riscă cei implicați în schemele de corupere patronate de fugarul Șor și cum pot scăpa basma curată

Potrivit Veronicăi Dragalin, persoanele implicate în schemele coordonate de organizația criminală Șor riscă de la 1 până la 10 ani de închisoare și amenzi de câteva zeci de mii de lei.

Așadar, pentru coruperea alegătorilor, persoanele găsite vinovate riscă amenzi de la 50.000 de lei sau de la 1 la 5 ani de închisoare. Finanțarea ilegală a partidelor politice din afara țării se pedepsește cu o amendă de până la 67.000 de lei sau până la 6 ani de închisoare. Membrii partidelor politice care acceptă bani de la un grup criminal organizat riscă 400.000 de lei amendă și până la 10 ani de închisoare. Spălarea de bani se pedepsește cu o amendă de până la un milion de lei și până la 10 ani de închisoare.

„Noi venim cu mesaj foarte clar pentru fiecare persoană care și-a dat informația personală ca să-și deschidă conturi bancare în Rusia: aceste persoane participă în schemă. În cadrul urmăririi penale noi am stabilit cine sunt aceste persoane și ce sume de bani primesc de pe conturile din Rusia. (…) Aceste persoane riscă nu doar o amendă de peste 37.000 de lei, dar riscă să le fie confiscată toată contravaloarea transferurilor făcute pe conturi, a declarat Veronica Dragalin. 

„Noi avem dreptul legal să punem sechestre aici în Moldova, pe proprietatea persoanei – mașini, terenuri, casă – și să confiscăm contravaloarea banilor care au fost transferați”, a adăugat Veronica. 

Cei care se autodenunță și cooperează cu organul de urmărire penală pot fi eliberați de răspunderea penală sau contravențională. 

„Noi de asta cunoaștem foarte multe detalii, pentru că avem foarte multe persoane care cooperează cu Poliția și organul de urmărire penală”, a mai spus șefa Procuraturii Anticorupție.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.