Monday, Oct 28, 2024
Actualitate Internă

Igor Dodon, mesaj sinistru după alegerile din Georgia puternic contestate: „Noi, cei din Republica Moldova, avem ce învăța din lecția georgienilor în protejarea și promovarea Interesului Național”/ Președinta Salome Zurabişvili a anunțat că nu recunoaște rezultatul scrutinului din 26 octombrie, acuzând Rusia de implicare

Igor Dodon, mesaj sinistru după alegerile din Georgia puternic contestate: „Noi, cei din Republica Moldova, avem ce învăța din lecția georgienilor în protejarea și promovarea Interesului Național”/ Președinta Salome Zurabişvili a anunțat că nu recunoaște rezultatul scrutinului din 26 octombrie, acuzând Rusia de implicare

Liderul socialiștilor din R.Moldova, Igor Dodon, s-a grăbit să transmită „felicitări poporului georgian” pentru „fermitatea sa în protejarea Suveranității și a Interesului Național al Patriei”, în contextul recentelor alegeri parlamentare în privința cărora există însă acuzații întemeiate de fraudă, opoziția invocând inclusiv amestecul Rusiei în scrutinul din 26 octombrie. 

Deși nu a precizat cu claritate față de cine își „protejează” Georgia „suveranitatea și interesul național” aluzia la Uniunea Europeană este evidentă din partea rusofilul Dodon, aflat în spatele candidatului pro-rus la alegerile prezidențiale din R.Moldova, Alexandr Stoianoglo.

„Rezultatele obținute în scrutinul parlamentar recent arată că Georgia știe cum să promoveze propria sa agendă politică și cum să impună respect tuturor partenerilor geopolitici. Felicitări majorității parlamentare patriotice. Noi, cei din Republica Moldova, avem ce învăța din lecția georgienilor în protejarea și promovarea Interesului Național”, a mai scris Dodon într-un mesaj postat în rețelele de socializare, deși preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, consideră că este vorba despre „o fraudă totală”. Practic, mesajul lui Dodon trădează intențiile deloc orientate spre Europa/Uniunea Europeanî ale candidatului Stoianoglo, deși acesta a încercat, în confruntarea de duminică cu Maia Sandu, să convingă că nu ar intenționa să deturneze parcursul european al R.Moldova.

Context Georgia. Lidera georgiană, Salome Zurabişvili, a solicitat, duminică, oamenilor să iasă în stradă luni seara pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor parlamentare, după ce comisia electorală a anunţat că partidul de guvernământ, orientat spre Rusia (ca și Dodon și aliații acestuia), le-ar fi câştigat.

Partidul Visul Georgian a obţinut aproape 54% din voturi, a declarat comisia, în timp ce partidele de opoziţie au contestat rezultatul, iar observatorii au raportat încălcări semnificative.

Salome Zurabişvili, o fostă aliată a formaţiunii politice Visului Georgian, a devenit un critic feroce al partidului de guvernământ. Ea a declarat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului şi a vorbit despre vot ca despre o operaţiune specială a Rusiei.

„Suntem martori şi victime ale unei operaţiuni speciale ruseşti, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian", a declarat ea, conform AFP.

„A fost o fraudă totală, o eliminare totală a voturilor voastre", le-a spus reporterilor Salome Zurabişvili, flancată de liderii partidelor de opoziţie georgiene.

Comentatorii internaționali apreciază unanim că rezultatele scrutinului sunt o lovitură devastatoare pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat alegerile drept o alegere între aun partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia şi o opoziţie care urmăreşte o integrare rapidă în UE.

Visul Georgian, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va ocupa 89 de locuri în Parlament, cu unul mai puţin decât a obţinut în 2020. Partidele de opoziţie pro-occidentale au obţinut 61 de locuri.

Fostul preşedinte Mihail Saakaşvili, aflat în închisoare şi, de asemenea, foarte critic la adresa guvernului, a cerut, de asemenea, "demonstraţii masive" pentru a „a arăta lumii că luptăm pentru libertate".

Și preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a îndemnat duminică autorităţile electorale din Georgia să „investigheze" „neregulile" din alegerile.

„Solicităm Comisiei Electorale Centrale şi altor autorităţi relevante să îşi îndeplinească datoria şi să investigheze prompt, în mod transparent şi independent şi să se pronunţe asupra neregulilor electorale şi a acuzaţiilor referitoare la acestea", a scris Charles Michel pe X, pe baza unei evaluări preliminare a observatorilor electorali internaţionali.

„Aceste presupuse nereguli trebuie clarificate şi abordate serios", a continuat el.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor „evalua situaţia şi vor stabili următoarele etape în relaţiile noastre cu Georgia" în cadrul reuniunii lor de la Budapesta, la începutul lunii viitoare, a subliniat Charles Michel.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.