Actualitate Internă Focus

VIDEO Maia Sandu face marele anunț: O resetare guvernamentală va fi înfăptuită până la finalul anului 2024 în cazul în care va câștiga prezidențialele! "Am auzit cetățenii. E nevoie să facem schimbări în echipa de guvernare!"

VIDEO Maia Sandu face marele anunț: O resetare guvernamentală va fi înfăptuită până la finalul anului 2024 în cazul în care va câștiga prezidențialele! "Am auzit cetățenii. E nevoie să facem schimbări în echipa de guvernare!"

Luând act de nemulțumirea crescândă a unui segment semnificativ din populație, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 28 octombrie, că o serie de remanieri guvernamentale vor fi efectuate, până la finalul anului, în cazul în care va câștiga turul al doilea al alegerilor prezidențiale. 

Anunțul a fost făcut pe parcursul unei dezbateri găzduite de postul de televiziune Moldova 1, în cadrul căreia ar fi trebuit să participe și contracandidatul Maiei Sandu, socialistul pro-rus Alexandr Stoianoglo, însă acesta a dat bir cu fugiții, jurnaliștii fiind nevoiți să joace inclusiv rolul "contracandidaților".

Întrebare: O parte dintre comentatorii politici și jurnaliști consideră că unele voturi acordate în data de 20 octombrie au fost voturi de protest față de guvernare și față de modul în care s-a comunicat în ultimii 3-4 ani. În același timp, sondajele de opinie ne arată că liderii guvernării se bucură de puțină încredere. Mai mult, în societate se discută și despre integritatea unora dintre ei. Dacă veți obține al doilea mandat în calitate de președinte al țării, ne putem aștepta la remanieri guvernamentale până la finalul acestui an? 

Maia Sandu: Cu siguranță au fost voturi de protest. Este firesc, iar noi respectăm asta și recunoaștem motivele acestui vot de protest. (...) Da, am comis mai multe greșeli, chiar dacă intențiile noastre au fost bune și chiar dacă au fost multe crize (precum pandemia și războiul - n.red.). Au fost oameni care s-au descurcat mai bine și au fost oameni care s-au descurcat mai puțin bine din diferite motive. Acolo unde există întrebări de integritate, instituțiile trebuie să vină și să-și spună cuvântul! În mod clar nu am îngrădit niciodată și nici nu am încercat, nu m-am gândit să îngrădesc ca o instituție sau alta să-și facă treaba atunci când vine vorba de integritate și sunt libere și astăzi să pună cătușe unuia sau altuia dacă există aceste motive. Și da, cred că e nevoie să facem schimbări în echipa de guvernare! Am auzit cetățenii, am discutat în multe localități, am auzit care sunt pretențiile și în special pe ce domenii se așteaptă oamenii la lucruri făcute mai bine. 

Întrebare: Până la finalul acestui an? 

Maia Sandu: Da, eu cred că acest lucru trebuie să se întâmple până la finalul acestui an! 

Vedeți video de la minutul 18:29:


Pe finalul dezbaterii, Maia Sandu a reluat tema remanierilor guvernamentale, transmițând că un Guvern modificat va fi soluția pentru ca Republica Moldova să gestioneze provocările generate de riscurile la adresa securității. 

Întrebare: Doamnă președintă, nu o singură dată, ci inclusiv astăzi, ați vorbit despre mănușile albe, dar aș vrea să citez exact o declarație pe care dvs. ați făcut-o într-un interviu: "Cea mai importantă lecție este că nu poți să faci reforma justiției cu mănuși albe, așa cum spun cetățenii. I-am auzit! Asta trebuie să facem imediat după ce se încheie acest scrutin! Parlamentul și Guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ceea ce s-a făcut până acum!". Un cetățean dezamăgit v-ar întreba: "De ce credeți dvs. că Parlamentul și Guvernul vor reuși să facă în câteva luni, până la parlamentare, ceea ce nu au făcut în 4 ani de zile?". 

Maia Sandu: Trebuie să reușească, pentru că altfel perspectivele sunt foarte proaste! Deci urgența e maximă. Toată lumea a conștientizat ce riscuri majore sunt asupra țării din cauza faptului că nu s-au făcut lucrurile la timp, așa că este șansa noastră și trebuie să reușim în câteva luni. În câteva luni trebuie să reușească Parlamentul, Guvernul și toată societatea care conștientizează riscurile la adresa securității noastre! 

Întrebare: O precizare. Un nou Guvern va reuși acest lucru. 

Maia Sandu: Un Guvern modificat. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.