Regimul de la Moscova și politicienii pro-ruși din R. Moldova au lansat o campanie coordonată de discreditare a alegerilor prezidențiale, câștigate de actuala președintă pro-europeană Maia Sandu, a transmis Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). O serie de înalți oficiali de la Moscova au pus la îndoială legitimitatea mandatului prezidențial recâștigat de Maia Sandu, declarații față de care Ministerul moldovean de Externe a avut o reacție categorică: „Le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii Republicii Moldova”.
Raportul ISW arată că se încearcă discreditarea victoriei Maiei Sandu în alegeri de către partidele de opoziție pro-ruse, oligarhii fugari și mai mulți oficiali de la Moscova.
Institutul face referire la declarațiile oligarhului fugar Ilan Șor, cercetat pentru destabilizarea Republicii Moldova și tentative de corupere a alegătorilor (dar și condamnat definitiv la închisoare pentru implicarea sa în furtul miliardului de dolari din sistemul bancar moldovenesc), care a spus că alegerile prezidențiale au fost fraudate în masă în favoarea Maiei Sandu. Declarații similare au fost făcute și de Igor Dodon, președintele Partidului Socialiștilor, care l-a sprijinit la scrutin pe Alexandr Stoianoglo. Atât Dodon, cât și Șor au afirmat că Maia Sandu este „președinta diasporei”, socialistul zicând că „adevăratul președinte” al R. Moldova este Stoianoglo. De altfel, o serie de acuzații, în general fantasmagorice, se regăsesc într-o declarație făcută de Partidul Socialiștilor după turul doi al alegerilor.
„Spațiul informațional rusesc, inclusiv bloggerii militari ruși, au făcut ecou afirmațiilor opoziției pro-ruse din Moldova, susținând că alegerile din Moldova au fost controlate de 'birocrații europeni' și că moldovenii nu au avut niciun cuvânt de spus în determinarea rezultatelor alegerilor”, se mai arată în comunicatul ISW, care, anterior, a raportat despre eforturile sistematice ale regimului de la Kremlin de a se amesteca în alegerile din Republica Moldova cu scopul de a deturna referendumul privind integrarea europeană a statului, respectiv de a submina șansele Maiei Sandu la preizdențiale.
Peskov și Zaharova formulează acuzații nefondate
În cursul zilei de marți, 5 noiembrie, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, a afirmat că Maia Sandu nu ar fi președintele R. Moldova pentru că la prezidențiale nu a obținut majoritatea de voturi din partea cetățenilor care se află pe teritoriul țării. El a adăugat că Kremlinul nu se așteaptă la îmbunătățirea relațiilor cu R. Moldova.
„În aceea ce o privește pe doamna Sandu, știți că ea nu este președintele țării sale, din câte înțelegem, pentru că majoritatea oamenilor din interiorul țării nu au votat-o”, a declarat Peskov, evitând să spună în mod direct dacă Kremlinul nu recunoaște alegerile prezidențiale din R. Moldova.
Reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a insinuat că alegătorii moldoveni din Rusia au fost discriminați prin deschiderea doar a două secții de votare în această țară, făcând abstracție, firește, de realitatea imposibilității asigurării securității votului din Rusia în cazul deschiderii mai multor secții de votare. Ea a mai acuzat represiuni fără precedent din partea autorităților moldovene împotriva opoziției și a presei independente, în special a celor de limbă rusă, și scindarea societății moldovenești.
În realitate, opoziția din Moldova nu se confruntă cu presiuni, iar unica forță de opoziție care are probleme cu legea este blocul „Victorie”, coordonat de Ilan Șor din Rusia, care a pus pe roate o schemă masivă de corupere a alegătorilor moldoveni. Schema a fost probată de polițiști și procurori, iar cel puțin 138.000 de persoane din R. Moldova au primit transferuri bănești de la banca rusă PSB, aflată sub sancțiuni internaționale. Și acuzația despre presă este falsă, întrucât entitățile media blocate pe teritoriul R. Moldova începând cu invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei au fost atât de limbă română, cât și de limbă rusă. Motivul blocării acestora ține de propagarea războiului și a discursului urii.
„Acțiuni reprobabile și inacceptabile din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației”
„Mesajele lansate în ultimele zile în spațiul public de către reprezentanții autorităților ruse în legătură cu alegerile desfășurate în țara noastră nu corespund realității”, se arată într-un comunicat publicat de Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.
„Alegerile din Republica Moldova au întrunit toate standardele naționale și internaționale, fapt confirmat de rapoartele preliminare ale misiunilor internaționale de observare a alegerilor. Aceleași rapoarte au salutat rezistența Republicii Moldova în fața asaltului fără precedent asupra democrației sale cu implicarea forțelor ostile din afara țării.
În acest context, dezmințim criticile nefondate lansate de reprezentanții autorităților ruse cu scopul de a manipula opinia publică. Aceste încercări stângace de a pune la îndoială legitimitatea scrutinului nu sunt decât continuarea interferenței maligne în afacerile noastre interne. Condamnăm aceste acțiuni reprobabile și le considerăm inacceptabile, în mod special, din partea unui stat recunoscut drept anti-exemplu în domeniul democrației. Comentatorii din rândul autorităților ruse nu sunt credibili atunci când critică procese democratice despre care ei au doar cunoștințe teoretice. Totuși, le dorim cetățenilor ruși să se bucure și ei de toate drepturile și libertățile fundamentale de care se bucură cetățenii Republicii Moldova”, a adăugat MAE.
Podul amintește că Maia Sandu a obținut un nou mandat de președintă în turul doi al alegerilor prezidențiale, după ce a acumulat 55,33% din voturi (contracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a obținut 44.67% din voturi).