Urmare a unei solicitări a Podul.md, Ministerul Educației de la Chișinău a oferit mai multe detalii despre sprijinul pe care statul moldovean îl acordă minorității românești din Ucraina. Concret, autoritățile de la Chișinău au luat decizia de a susține oficial, prin politici de stat, comunitățile minoritare românești din nordul Bucovinei și sudul Basarabiei (actualmente Ucraina).
Acest lucru presupune că Republica Moldova a început, în sfârșit, să ia anumite decizii care să îi definească imaginea de cel de-al doilea stat românesc nu doar pe plan intern, ci și pe plan internațional.
La această etapă, autoritățile își concentrează sprijinul în două direcții: atragerea, prin programe educaționale și formative, a copiilor etnici români din Ucraina în cadrul activităților cultural-reacreative organizate pe teritoriul Republicii Moldova și instruirea cadrelor didactice din comunitățile românești printr-un program comun cu România.
Vă prezentăm, mai jos, răspunsul Ministerului Educației Republicii Moldova:
“Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova a întreprins și continuă să planifice acțiuni concrete pentru susținerea românilor din Ucraina, astfel: În vara anului 2024, copiii din regiunea Odesa (Ucraina) au avut oportunitatea de a participa la Tabăra de odihnă „Izvorașul” din satul Zloți, raionul Cimișlia. Acest program s-a desfășurat în perioada 19 - 28 august și a fost conceput pentru a oferi copiilor un mediu recreativ, educativ și cultural, contribuind la păstrarea identității românești. Pentru anul 2025, Ministerul Educației din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Educației din România, a planificat includerea cadrelor didactice din comunitățile românești din Ucraina în programul de limbă, istorie și civilizație românească. Profesorii vor participa la programe de perfecționare organizate în universitățile din România, unde vor beneficia de cursuri de formare și resurse necesare pentru dezvoltarea competențelor în predarea limbii române. Acest demers va asigura continuitatea educației în limba maternă pentru elevii români din Ucraina, sprijinind astfel dezvoltarea identității lingvistice și culturale”.