Procuratura Anticorupție a oferit câteva comentarii în exclusivitate pentru Podul.md despre soluțiile care se impun pentru a putea activa eficient și a se ridica la nivelul așteptărilor de acum trei ani, în materie de luptă anticorupție.
Conform Procuraturii Anticorupție, structură înființată după ascensiunea la putere a partidului PAS (partid condus de președinta Maia Sandu) cu scopul de a lupta împotriva fenomenului corupției mari, instituția a ajuns în situația în care duce o lipsă gravă de personal, inclusiv procurori (vacanța funcțiilor fiind de circa 50%) și ofițeri, precum și lipsa unor resurse bugetare adecvate sarcinilor și atribuțiilor procuraturii (detalii AICI).
Procuratura Anticorupție s-a plâns recent de această problemă, dar și de alte probleme elementare legate de condițiile de lucru, iar asta în contextul în care instituția nu dispune de un sediu funcțional, lucru pe care l-a raportat constant, în spațiul public, ca argument al lipsei funcționalității și eficienței inclusiv în lupta anticorupție (detalii AICI).
Reacția instituției vine ca urmare a declarațiilor președintei, Maia Sandu, care a acuzat că Procuratura Anticorupție “a eșuat total” în lupta cu corupția (detalii AICI).
La întrebarea Podul.md – ce soluții, în viziunea instituției, ar trebui adoptate pentru a ieși din impasul de funcționalitate –, Procuratura Anticorupție ne-a declarat:
“În opinia noastră, Republica Moldova dispune de specialiști foarte bine pregătiți și dedicați în domeniul anticorupție. Cu toate acestea, problema deficitului de cadre nu se referă neapărat la lipsa unor profesioniști calificați, ci la faptul că în cadrul Procuraturii Anticorupție nu există suficient spațiu și resurse pentru a putea angaja și integra toți acești specialiști. Este esențial să asigurăm Procuraturii Anticorupție toate resursele necesare pentru a maximiza potențialul specialiștilor deja existenți în Republica Moldova. Acest lucru presupune nu doar creșterea numărului de angajați, dar și îmbunătățirea condițiilor de lucru. În concluzie, pentru a remedia deficitul de cadre, trebuie să punem accent pe valorificarea resurselor umane interne și crearea condițiilor de muncă adecvate”.
Fiind întrebați dacă aducerea unor procurori consacrați din Uniunea Europeană și România ar putea fi o soluție pentru angajarea, pe termen lung, într-o profundă și amplă luptă anticorupție, reprezentanții Procuraturii Anticorupție au declarat: “Considerăm că soluția optimă nu constă în aducerea de procurori din exterior, cum ar fi din România sau Uniunea Europeană (deși nu avem nimic împotrivă), ci în consolidarea și capacitarea instituției noastre”.