Aflată la Chișinău, candidata USR la alegerile prezidențiale din România, Elena Lasconi, a răspuns fără echivoc pozitiv, într-un interviu acordat pentru TV8 și difuzat astăzi, atunci când a fost întrebată dacă statul român poate proteja Republica Moldova în cazul în care cel de-al doilea stat românesc va fi atacat militar de Federația Rusă.
În același timp, Elena Lasconi a subliniat că este necesar și un efort comun securitar la nivelul întregii Uniunii Europene în ceea ce privește sporirea alocărilor bugetare pentru înzestrarea armatelor țărilor membre.
Evidențiind că tabloul securitar trebuie privit într-un cadru mai larg, prezidențiabila USR a precizat că securitatea Republicii Moldova poate fi asigurată la modul practic, în prezent, mai ales prin sprijinirea Ucrainei să câștige războiul contra invadatorilor ruși. Afirmația a fost făcută de Elena Lasconi în contextul în care Ucraina a primit momentan sprijinul necesar doar de a stopa invazia rusă la scară largă, însă fără a o respinge complet.
Nu în cele din urmă, candidata USR a atras atenția că importanța sprijinirii Ucrainei nu trebuie privită dintr-o perspectivă exclusiv militară, ci și din una mai generală, respectiv a consolidării democrației, aceasta explicând, printre altele, că un stat ucrainean democratic ar putea servi drept model pentru ruși, iar astfel s-ar crea condițiile pentru ca în Rusia să se producă la un moment dat o schimbare de regim care să ducă la o democratizare a politicii Moscovei.
Moderatoare: Republica Moldova se află într-un context geopolitic și mai complicat decât România. România are forțe armate, are protecția NATO, iar Republica Moldova nu are nimic din toate acestea. Întrebarea principală pe care autoritățile de la Chișinău și-o adresează este următoarea: ar putea România să ne protejeze - și în ce mod - în cazul unei confruntări militare cu Federația Rusă?
Elena Lasconi: 100% da! Eu cred că se vor schimba lucrurile. Consider că deja ar trebui să discutăm despre zona aceasta de înarmare și la nivelul Uniunii Europene.
Moderatoare: Dar România poate face asta cumva?
Elena Lasconi: Da, România o poate face printr-o voce puternică la nivelul UE. (...) Cred că e momentul să cheltuim mai mult din PIB pentru înzestrarea armatei. Și, încă o dată o spun, vreau să susținem Ucraina să câștige războiul (nu doar să reziste agresiunii ruse într-un război de uzură - n.red.), iar asta nu o poate face doar România, ci o putem face ca uniune. Să conștientizăm faptul că este esențial ca Ucraina să câștige! Rusia se teme de apropierea libertății și democrației de granițele ei, nu de NATO. E esențial să ajungem să gândim nu doar în termeni de război, ci că pașii pe care trebuie să-i facem trebuie să fie și pentru o Rusie democratică.
Moderatoare: Asta e mai complicat.
Elena Lasconi: Este complicat, dar e complicat în prezent, pentru că avem un conflict armat, dar dacă noi arătăm și dăm acest semnal că iubim democrația, că ne place statul de drept, să știți că și acolo (în Rusia - n.red.) vor fi minți care se vor trezi.