Mihai Gribincea, doctor în istorie, fost ambasador al Chișinăului în România – pe care PODUL îl consideră în mod justificat cel mai experimentat diplomat de carieră din R.Moldova – a opinat, în cadrul unei dezbateri, că R.Moldova greșește încercând să negocieze cu autoritățile separatiste de la Tiraspol, având în vedere faptul că regimul de la Tiraspol a fost creat și este susținut de Rusia.
Soarta regiunii ar trebui discutată direct cu Moscova, nu cu separatiștii transnistreni, afirmă Mihai Gribincea care propune ca problema transnistreană să fie integrată într-un pachet de soluționare a războiului din Ucraina, relatează Radio Chișinău.
„Parlamentul R.Moldova trebuie să declare Transnistria teritoriu ocupat de Rusia, așa cum a făcut Georgia, au adoptat o lege privind teritoriile ocupate. Dacă este un teritoriu ocupat de Rusia, trebuie să discutăm cu Rusia, primul aspect. Al doilea aspect, cred că noi avem în viitorul apropiat o fereastră de oportunitate ca să punem problema Transnistriei și a trupelor ruse și a conflictului, acum când se va încheia o pace, un armistițiu între Rusia și Ucraina. Cred că, problema Transnistriei trebuie să fie partea a pachetului de discuție între Occident și Rusia privind Ucraina și Transnistria să fie parte a acestui conflict. Nu cred că Ucrainei îi va conveni ca încheind un armistițiu să rămână cu trupe rusești în spate ei și o regiune controlată de Rusia”, a spus Mihai Gribincea.
Doctorul în istorie Octavian Țîcu spune că soluționarea conflictului transnistrean și viitorul R.Moldova depind în mare măsură de finalul războiului din Ucraina. El a subliniat că, în acest context, Rep. Moldova trebuie să fie pregătită pentru trei scenarii posibile privind evoluțiile geopolitice din regiune.
„Primul scenariu este cel mai fericit, cel a victoriei Ucrainei în acest război, o poziție din perspectiva căreia Ucraina să poată să aibă o politică clară de euro-integrare, poate euro-atlantică și posibilitatea în acest format de discuție ca Rep. Moldova să-și poată reîntregi teritoriul și să devină parte a familiei europene. În condițiile unui dezastru în care Rusia ar ajunge la Odessa, ar cădea Ucraina și ar prelua gurile Dunării și Marea Neagră, cum au făcut-o de șapte ori până acum, suntem în fața celui de-al optulea scenariu în care Rusia ajunge la sudul Basarabiei, face joncțiune cu regiunea transnistreană, activează contingentul militar și mobilizează regiunea transnistreană pentru război împotriva Rep. Moldova, iar transnistrenii vor fi carne de tun de luptă împotriva Rep. Moldova. Cel mai probabil scenariu este al înghețării acestui conflict, cu Ucraina care supraviețuiește ca stat, dar nu se reîntregește teritorial, cu toate consecințele aduse de un conflict înghețat”, a declarat Octavian Țîcu.
Experții au mai spus în cadrul dezbaterii că în condițiile actuale, Republica Moldova ar trebui să declare inacceptabil formatul „5+2” în procesul de reglementare transnistreană și să caute noi modalități de a negocia și defini statutul regiunii transnistrene.
Mihai Gribincea are 61 de ani și este originar din raionul Hîncești. Și-a susținut doctoratul în istorie la Universitatea din București, conducător științific Dinu C. Giurescu (1995).
Din noiembrie 2015 până în iulie 2020 a fost Ambasador al Republicii Moldova în România și Serbia. Înainte de aceasta, a fost Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei și în Regatul Țărilor de Jos și în Luxemburg cât și Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO. Înainte de a fi numit în funcția de ambasador la Bruxelles, Mihai Gribincea a activat în calitate de Consilier politic al Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale, cu sediul la Haga, Țările de Jos (2001-2010). Anterior, Mihai Gribincea a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) și pentru Misiunile OSCE din Georgia 1996-1997) și din Croația (1999). Începând din 1992 a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Între anii 1993–1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă,