Turul doi al alegerile prezidențiale din România din 8 decembrie sunt o miză foarte serioasă și pentru R.Moldova, mai ales că cei doi candidați rămași în cursă, Elena Lasconi și Călin Georgescu, au percepții atât de diferite în ce privește viitorul României. Dacă Lasconi pledează pentru reforme, o strângere a relațiilor cu Vestul și atragerea de investitori străini, Georgescu este mai degrabă adept al izolaționismului, militând pentru părăsirea NATO și UE, pentru naționalizări, fapt care a transmis deja o undă de șoc în mediul de afaceri și investiții și a clătinat Bursa de la București ale cărei pierderi au fost evaluate la peste nouă miliarde de lei.
În acest context, vocile pro europene de la Chișinău și liderii politici își doresc ca la conducerea României să ajungă Elena Lasconi, fapt care ar ajuta enorm și R.Moldova în parcursul său european, au opinat diverși experți la Radio Chișinău.
În contextul în care România reprezintă cel mai mare investitor și partener economic și cel mai important avocat al integrării europene a Rep. Moldova, venirea la conducere a unui președinte pro rus, antioccidental și anti NATO, va însemna o complicare foarte serioase a relațiilor între cele două maluri ale Prutului. Totodată, va reprezenta o încurajare foarte mare a forțelor pro-ruse din Rep. Moldova și extinderea influenței Federației Ruse în interiorul Uniunii Europene, atenționează analistul politic Anatol Țăranu.
„Venirea în România, la președinție, a lui Călin Georgescu, ar însemna o imprevizibilitate pentru cursul european al Rep. Moldova. Indiscutabil că Moscova ar avea mult de câștigat dacă va veni un personaj care susține Rusia și pledează pentru oprirea oricăror relații sau ajutoare care vin prin România pentru Ucraina. Asta ar însemna că Rusia își extinde influența în interiorul Uniunii Europene, desigur că aceasta ar dăuna cursului european al Rep. Moldova și ar dăuna reformelor democratice din țara noastră”, a declarat Anatol Țăranu. Mai multe detalii AICI