Actualitate Internă

Vești bune din așa-zisa Transnistra: cei mai mulți dintre locuitori susțin reintegrarea în R.Moldova / Majoritatea este însă reticentă la ideea integrării europene, îngrijorată că Bruxelles-ul ar putea impune „reguli proprii și valori străine”

Vești bune din așa-zisa Transnistra: cei mai mulți dintre locuitori susțin reintegrarea în R.Moldova / Majoritatea este însă reticentă la ideea integrării europene, îngrijorată că Bruxelles-ul ar putea impune „reguli proprii și valori străine”

Dintr-un studiu publicat de Zona de Securitate rezultă că aproape 50% dintre locuitorii regiunii transnistrene susțin reintegrarea în R.Moldova, numărul celor care se opun fiind semnificativ mai mic. Există însă și un procent important, care ar putea face diferența, al celor care nu s-au decis încă sau nu ar participa la un potențial referendum.

Reintegrarea celor două maluri ale Nistrului ar fi susținută în acest moment de 45% dintre cetățenii aflați pe malul stâng, în vreme de 47% au arătat că direcția spre care se îndreaptă lucrurile din regiune în acest moment este greșită.

La acest sondaj de opinie au participat locutorii regiunii transnistrene în perioada septembrie – noiembrie 2024. La nivel social, există o deschidere din ce în ce mai mare către reintegrarea celor două maluri – percepută ca singura opțiune reală în noul context regional. 

Menținerea status quo-ului regiunii nu mai este văzut ca o opțiune principală pentru majoritatea locuitorilor din stânga Nistrului. Predomină o insecuritate generată de situația politică incertă a regiunii transnistrene. Insecuritatea este alimentată atât de războiul rus în Ucraina cât și de scăderea calității vieții a locuitorilor de pe malul stâng. 

La nivel de percepție socială se conturează o nemulțumire față de discrepanța economică și de dezvoltare dintre cele două maluri care este din ce în ce mai conștientizată de locuitorii regiunii transnistrene. Apar tot mai multe opinii care afirmă că regiunea transnistreană a regresat comparativ cu restul regiunilor din Republica Moldova. Pe de-o parte, această nouă realitate de pe malul stâng este cauzată, în opinia oamenilor, de războiul din Ucraina. Pe de altă parte, de către liderii nerecunoscuți ai regiunii care ar trebui să reformeze toate domeniile vieții sociale și politice dar nu se grăbesc să o facă. Totodată statutul curent al regiunii nu permite atragerea investițiilor economice din partea partenerilor externi ca în cazul malului drept. Situația economic instabilă din regiunea transnistreană generează oportunități pentru o implicare mai activă a Republicii Moldova și UE în proiecte dedicate îmbunătățirii calității vieții locuitorilor de pe malul stâng al Nistrului.

O treime dintre respondenți afirmă că au o atitudine pozitivă față de Uniunea Europeană. De asemenea, pentru prima dată, UE este evaluată ca unul dintre cei trei actori importanți care sprijină regiunea transnistreană (de 18% dintre respondenți), după Rusia (77%) și înainte de Republica Moldova (16%). Se conturează chiar și un nivel oarecare de apartenență culturală european inexistent anterior. UE depășește Federația Rusă ca preferință pentru trai pentru locuitorii regiunii transnistrene. În același timp, o altă parte a populație percepe entitatea europeană ca reprezentând un potențial pericol pentru malul drept și locuitorii săi ,,impunând reguli proprii și valori străine”, mai arată Zona de securitate. Studiul poate fi consultat integral AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.