Actualitate Internă Focus

O nouă manevră ticăloasă a Kremlinului pentru destabilizarea R.Moldova. Serviciile secrete rusești o acuză pe Maia Sandu că „pregătește o operațiune militară” în așa-zisa Transnistria

O nouă manevră ticăloasă a Kremlinului pentru destabilizarea R.Moldova. Serviciile secrete rusești o acuză pe Maia Sandu că „pregătește o operațiune militară” în așa-zisa Transnistria

Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei (SVR) a raportat luni că preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, pregăteşte un plan pentru o operaţiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria.

Potrivit SVR, Maia Sandu ar fi avut recent o întâlnire cu conducerea de vârf a guvernului în domeniul securităţii energetice, care s-a încheiat cu cuvintele sale despre "necesitatea elaborării unui plan pentru o operaţiune de preluare a controlului asupra Transnistriei şi de încetare a prezenţei ruse de menţinere a păcii în regiune".

„Nimeni nu poate garanta că preşedinta R. Moldova nu va încerca să declanşeze un război în regiune", subliniază comunicatul SVR citat de agenţia oficială rusă de presă TASS.

SVR a indicat că Sandu "şi-a ieşit din minţi" după ce a fost informată că R. Moldova ar putea întâmpina probleme cu aprovizionarea cu energie în contextul în care contractul de tranzit al gazelor ruseşti către Europa prin sistemul de gazoducte ucrainene expiră pe 31 decembrie, iar Kievul refuză să îl prelungească.

Preşedinta Maia Sandu, potrivit comunicatului SVR, ar fi cerut să se elaboreze un plan de preluare în forţă a termocentralei din Transnistria, care funcţionează cu gaz rusesc şi de a cărei aprovizionare depinde aproape în totalitate R. Moldova.

Președinția de la Chișinău nu a comentat – până la ora redactării acestui material (11:00) – aberațiie SVR, dar, în cadrul conferinței de presă de joia trecută, Maia Sandu preciza că reintegrarea Transnistriei, regiune separatistă susținută de Federația Rusă, este „teoretică” atât timp cât pe teritoriul R. Moldova staționează ilegal armata rusă.

Potrivit șefei statului, autoritățile de la Chișinău au voința necesară pentru a rezolva conflictul transnistrean „cât mai rapid”, dar „condiția de bază este rezolvarea pașnică și cu respectarea integrității teritoriale a R. Moldova”.

„Reîntregirea poate fi făcută atunci când armata rusă va părăsi teritoriul R. Moldova. Deci, o condiție primordială pentru inițierea procesului de reîntregire este demilitarizarea și retragerea armatei Federației Ruse. Atât timp cât avem pe teritoriu această armată, reîntregirea rămâne doar o soluție teoretică”, a declarat Maia Sandu. 

Un comentariu legat de aceaste acuzații a făcut politicianul Dragoș Galbur din R.Moldova (liderul Partidului Național Moldovenesc): „Rusia recurge din nou la dezinformare pentru a destabiliza Republica Moldova. Acuzațiile de astăzi, ale Serviciului de Informații Externe al Rusiei, potrivit cărora Maia Sandu ar pregăti o operațiune militară în Transnistria, sunt false și urmăresc să provoace haos, neîncredere și frică în societatea noastră. Aceste tactici fac parte din războiul hibrid pe care Kremlinul îl duce împotriva Moldovei de ani de zile.

În fața acestor provocări este esențial să rămânem vigilenți și uniți. Rusia nu renunță la planurile sale de a-și menține influența toxică în regiune, însă doar prin calm și claritate putem respinge minciunile lor. Republica Moldova are nevoie de stabilitate și de un drum românesc și european ferm, bazat pe adevăr și valori democratice.

Accederea Partidului Național Moldovenesc în Parlamentul Republicii Moldova în 2025 va însemna că, în următorii ani, societatea noastră va avea o rezistență reală și puternică împotriva influenței rusești, consolidând parcursul european al Republicii Moldovei și protejând identitatea românească.”

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.