Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV. Ambasada R.Moldova în Federația Rusă reacționează după ce autoritățile de la Moscova au decis să impună condiții suplimentare rigide de testare a cunoașterii limbii ruse printre copiii de migranți, inclusiv moldoveni: “Măsurile nu pot fi neglijate! Dar copiii moldoveni sunt suficient de abili pentru a se adapta ușor”

EXCLUSIV. Ambasada R.Moldova în Federația Rusă reacționează după ce autoritățile de la Moscova au decis să impună condiții suplimentare rigide de testare a cunoașterii limbii ruse printre copiii de migranți, inclusiv moldoveni: “Măsurile nu pot fi neglijate! Dar copiii moldoveni sunt suficient de abili pentru a se adapta ușor”

Ambasada R.Moldova în Federația Rusă a reacționat, într-un răspuns pentru Podul.md, la noile măsuri lingvistice ale autorităților de la Moscova prin care se impun condiții suplimentare rigide de testare a cunoașterii limbii ruse printre copiii de migranți, inclusiv moldoveni, în procesul de admitere la studii în instituțiile de învățământ. 

Conform Ambasadei, măsurile lingvistice care au devenit literă de lege, dar și cele care urmează a fi implementate, ar putea să NU îi afecteze pe copiii moldoveni, care în virtutea mai multor factori, se adaptează mai ușor la sistemul de învățământ și la viața socială din Federația Rusă în comparație cu alți migranți. 

“Nu există temei plauzibil pentru a considera ca această stare de lucruri va fi erodată și că copiii moldoveni vor fi afectați într-o măsură mai mare decât alți copii alolingvi din Federația Rusă”, ne-au declarat reprezentanții Ambasadei basarabene la Moscova.

Totuși, Ambasada R.Moldova în Rusia declară că măsurile lingvistice suplimentare impuse de autoritățile ruse pentru admiterea în instituțiile de învățământ din Rusia a copiilor moldoveni “nu pot fi neglijate”, și că este nevoie de timp pentru a concluziona dacă punerea lor în practică reprezintă sau nu un obstacol în realizarea dreptului la studii. 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul Ambasadei R.Moldova în Federația Rusă: 

“Pe parcursul anului 2024 în Federația Rusă au fost adoptate peste 10 acte normative care vizează modificarea/schimbarea/completarea/dezvoltarea legislației Federației Ruse în domeniul migrației. La 28 decembrie curent, Președintele FR Vladimir Putin a semnat Legea federală privind operarea modificărilor în articolele 67 și 78 ale Legii federale privind învățământul în Federația Rusă. Potrivit noilor reglementări, care urmează a fi puse în aplicare din data de 1 aprilie 2025, cetățenii străini sunt admiși la studii pentru a urma programele educaționale de învățământ primar general, gimnazial și mediu de cultură generală, cu condiția reușitei la testarea pentru cunoașterea limbii ruse, la nivel suficient pentru a însuși programele educaționale specificate. În opinia autorităților ruse, noile cerințe vor contribui atât la mai buna adaptare socială a copiilor de migranți, cât și la fortificarea sistemului de învățământ per ansamblu. Copiii de migranți din Republica Moldova, stabiliți în Federația Rusă, nu sunt luați la evidență specială de către autoritățile statului de reședință, din care cauză numărul acestora poate fi estimat doar în temeiul regulilor generale de statistică a populației, pornind de la faptul, că în Federația Rusă se numără peste 200 de mii de cetățeni moldoveni. Cum este lesne de înțeles, situația socială a copiilor moldoveni aflați în Federația Rusă, este condiționată de situația reprezentanților legali ai minorilor (părinți, tutore/curator), dar în cazul copiilor rămași temporar sau permanent fără ocrotire părintească, grija acestora, până la repatriere, este asigurată de autoritățile abilitate ale statului de reședință.   

De menționat, că în virtutea cumulării a mai mulți factori (istorice, culturale, de educație, religioase, ș.a.), copiii moldoveni se adaptează mai de ușor decât reprezentanții altor etnii, la noile condiții de trai, oriunde s-ar afla, situație valabilă și pentru Federația Rusă. Procesul de adaptare vizează, inclusiv, componenta educațională, care nu a fost până acum un obstacol în socializarea copiilor. Totodată, noile rigori lingvistice de accedere la studii pentru elevii străini, nu pot fi neglijate. Odată cu aplicarea exigentelor sporite în domeniu, adaptarea copiilor la noile condiții, va depinde mai mult de nivelul de cunoaștere a limbii ruse la sosirea minorului în statul de reședință/trai, dar și de nivelul minim necesar de cunoștințe a limbii ruse pentru înmatriculare la studii, care deocamdată nu este stabilit.  Până acum, copiii moldoveni din Federația Rusă au dat dovadă de suficiente abilități pentru a însuși materialul didactic și de a se încadra în viața colectivă a instituțiilor de învățământ din care făceau parte. Momentan, nu există temei plauzibil pentru a considera ca această stare de lucruri va fi erodată și copiii moldoveni vor fi afectați într-o măsură mai mare decât alți copii alolingvi din Federația Rusă. 

În rezumat, poate fi făcută concluzia, că doar odată cu anunțarea tuturor regulilor de înmatriculare a elevilor străini la instituțiile de învățământ primar/mediu din Federația Rusă și rezultatelor practice de aplicare ale acestora în raport cu copiii moldoveni, va putea fi oferit un răspuns cert la întrebarea, dacă aceste reguli au devenit un obstacol în realizarea dreptului la studii, implicit, la adaptarea copiilor de migranți moldoveni, la viața în Federația Rusă”.

Amintim că, recent, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și ex-Președintele F. Ruse, Dmitrii Medvedev, a declarat că autoritățile rusești vor intensifica măsurile în privința testării/examinării nivelului de cunoaștere a limbii ruse printre copiii de migranți, inclusiv printre copiii moldoveni aflați pe teritoriul Federației Ruse. Măsurile îi vizează pe cei care vor accede la studii în instituțiile de învățământ din Rusia (detalii AICI).

Medvedev s-a plâns că 40 % dintre copiii migranților din Rusia nu stăpânesc suficient limba rusă. “Nivelul lor de cunoaștere a limbii ruse este insuficient pentru a însuși programele educaționale”, s-a văicărit Medvedev, amenințând că cei în cauză vor fi excluși sau nu vor mai fi admiși la studii (detalii AICI).

Anterior, Podul.ro a scris că în Rusia NU s-a schimbat nimic după destrămarea URSS în privința protejării și integrării minorităților și popoarelor non-ruse - detalii AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.