Actualitate Internă

Magistrații se declară lezați de criticile îndreptățite ale Maiei Sandu cu privire la soluționarea prea lentă a marilor dosare de corupție. Judecătorii consideră că declarațiile dure ale președintei ar încălca principiul separației puterilor

Magistrații se declară lezați de criticile îndreptățite ale Maiei Sandu cu privire la soluționarea prea lentă a marilor dosare de corupție. Judecătorii consideră că declarațiile dure ale președintei ar încălca principiul separației puterilor

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova își exprimă îngrijorarea față de o serie de declarații recente ale președintei Maia Sandu, reamintindu-i acesteia de principiul separației puterilor în stat.

Președinta a criticat, în cadrul unui interviu acordat, pe 29 decembrie, postului public de televiziune, lentoarea cu care sunt soluționate marile dosare de corupție, precizând că, deși acestea ajung pe masa judecătorilor, magistrații nu se apucă serios de ele, apreciind chiar că există o anumite „rezistență din partea sstemului” la „reforme”. 

„Sunt în special preocupată de faptul că mai multe dosare, care au fost transmise de Procuratură în instanțele de judecată, cumva au dispărut. Sunt pe masa magistraților, dar nu vedem din partea magistraților să se apuce de lucru, să lucreze la ele serios și să vedem ședințe de judecată și după aceasta decizii. Aici este o problemă, există rezistență, din partea sistemului, la aceste reforme. Pe de o parte, s-a început procesul de curățare. Există comisia de vetting, adică Comisia de evaluare externă extraordinară. Durează cam mult lucrările acestei comisii. Acolo sunt experți externi care au mai mult timp decât noi (…). Pentru a menține sprijinul popular pentru această reformă (reforma justiției n.r.) este nevoie și de rezultate. Cel puțin acolo unde Procuratura s-a mișcat și dosarele au fost transmise în judecată, ar fi cazul să vedem mai multă implicare și mai multă responsabilitate din partea judecătorilor. Mai ales că procesul de evaluare îi așteaptă și modul cum se comportă ei astăzi va conta și pentru notele pe care le vor primi ulterior în acest proces de evaluare”, preciza Maia Sandu.

Magistrații au replicat invocând Declarația de Suveranitate, aprobată prin Hotărârea Parlamentului Republicii Moldova nr. 148 -XII din 23 iunie 1990, care „a statuat că separarea puterii legislative, puterii executive și a celei judiciare constituie principiul fundamental de funcționare a Republicii Moldova ca stat democratic bazat pe drept”.

„Totodată, reiterăm că puterea judecătorească se subordonează doar legii. Amestecul în înfăptuirea justiției este inacceptabil. La fel, Asociația Judecătorilor din R. Moldova remarcă faptul că a susținut și va susține plenar reformele autentice și necesare în sectorul justiției, în strictă conformitate cu angajamentele R. Moldova ca stat membru al Consiliului Europei”, se mai precizează în comunicatul magistraților.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.