Anul 2025 marchează pentru România și R.Moldova 85 ani de la ultima ocupație sovietică a Basarabiei noastre. În acest context, Podul.md analizează care dintre planurile diabolice ale sovieticilor în privința teritoriilor românești de la est de Prut și a locuitorilor săi au fost realizate, dar și cele care, din fericire, au eșuat.
În primul rând, trebuie condamnată abordarea duplicitară a Guvernului de la Chișinău care nu numai că a admis, ci și a inclus în chestionarele de recenzare opțiunea așa-zisei „limbi moldovenești”, o chestie inexistentă, o invenție absurdă și atentatoare asupra istoriei și identității românești. Și asta este un afront grosolan împroșcat nu doar împotriva României, ci și a R.Moldova, cel de-al doilea stat românesc.
Și mai grav, acest lucru s-a făcut cu încălcarea Constituției R.Moldova, care prevede explicit că limba oficială a statului este limba română. Acest adevăr istoric fusese deja reabilitat de către Curtea Constituțională a R.Moldova în 2013, și întârit de aceeași înaltă autoritate de jurisdicţie în 2024. După afișarea acestor “rezultate”, care ar trebui să ridice și o serie de întrebări cu privire la imparțialitatea recenzorilor, unii dintre care, după cum s-a dovedit, având predispoziții sovietofile și moldoveniste (adică tot rusești), șefii Biroului Național de Statistică ar trebui să dea explicații, ce puțin. Iar unii ar trebui să își înainteze demisiile!
Chiar și-așa, rezultatele recensământului din 2024 ne permit să analizăm ce au reușit și ce NU au reușit rușii, pe termen lung, să realizeze în Basarabia noastră, în timpul ocupației sovietice. Înrădăcinarea adâncă în mentalul colectiv al românilor basarabeni a faptului că ei ar vorbi o așa-zisă “limbă moldovenească”, care NU există, fiind o invenție stalinistă, este, cu siguranță, un obiectiv pe care sovieticii l-au atins atunci când au implementat politici antiromânești de deznaționalizare în Basarabia noastră, imediat după și în timpul ocupației sovietice. Și într-atât de bine i-a reușit Moscovei acest obiectiv, încât a născocit din elementele alogene colonizate, care nu cunosc o boabă românește, un fel de jandarmi ai așa-zisei “political correctness”, ai așa-numitei politici de “moldovenizare”, preludiu la rusificare în masă. Din această cauză, în actuala R.Moldova puteți vedea cum unii etnici neromâni, necunoscători ai limbii române, le spun etnicilor români care este “limba lor corectă”.
Chestiunea naționalității/etniei “moldovenești” și a celei românești puse separat este un cuțit cu două tăișuri. Unite, cele două grupuri, care sunt, de fapt, un singur grup, relevă o cifră de 85% etnici români în actuala R.Moldova. Cifra demonstrează că rușii-sovietici, prin toate deportările organizate, foametea planificată, deznaționalizarea și rusificarea în masă NU au reușit, pe termen lung, judecând la o distanță de 8 decenii de la ocupația sovietică, să îi facă pe românii basarabeni minoritari la ei în stat. Mai mult, rușii sovietici nu au reușit nici măcar să îi egalizeze la număr pe etnicii români cu toate minoritățile Basarabiei puse la un loc, atât cele colonizate, cât și cele care au migrat voluntar, dar și cele care locuiau/locuiesc de secole în stânga Prutului.
Tabloul etnic este, deci, net favorabil românilor, majoritatea absolută a populației, iar conform cifrelor, se poate afirma că actuala R.Moldova este mai românească decât Basarabia interbelică, ultima avea însă două regiuni locuite majoritar de ucraineni (Hotin), bulgari, găgăuzi, turci, ucraineni sud-basarabeni, ruși, ruși-lipoveni, tătari, germani etc (Bugeac).
Chiar dacă populația majoritară a R.Moldova preferă să își spună “moldoveni”, asta nu schimbă cu nimic realitatea. Opțiunea oamenilor vorbitori de limba română de a se declara în masă “moldoveni” este una pur subiectivă, nu se suprapune adevărului istoric și științific, și este consecința politicilor de tip Homo Sovieticus. Consecințele acestor politici ar trebui combătute, atenuate împreună de R.Moldova, România și Ucraina.
Din categoria planurilor eșuate ale rușilor sovietici în Basarabia noastră a fost și perpetuarea unei stări de analfabetism prin ruralizare a românilor-majoritari (detalii AICI).
Deși economic, R.Moldova este un stat agrar, conform recensământului din 2024, din totalitatea populației, ponderea populației urbane a ajuns să reprezinte 46,4%, fiind în creștere cu 7,9% față de 2014.
Cu o populație și o elită orășenească preponderent străină, rușii NU au reușit în perioada sovietică să îi rusifice până la deznaționalizare în masă pe români, efectul fiind exact invers. Românii au preferat să se izoleze, să rămână rurali, rezistând și păstrând cu sfințenie limba lor română.