Sunday, May 12, 2024
Podul Minciunilor Externe

Propaganda Rusiei îi ridică osanale lui Putin de la Budapesta, adică lui Viktor Orban, insistând că Ungaria ar trebui să anexeze Transilvania și Transcarpatia

Propaganda Rusiei îi ridică osanale lui Putin de la Budapesta, adică lui Viktor Orban, insistând că Ungaria ar trebui să anexeze Transilvania și Transcarpatia

La comanda serviciilor secrete maghiare, presa rusă vorbește despre anexarea Transilvaniei și Transcarpatiei ucrainene de către Ungaria

Portalul rus de știri Pravda.ru – deținut de Vadim Gorșenin, un apropiat al Dmitry Medvedev, cel care este considerat a fi mână dreapta a lui Putin – vorbește deschis despre obsesiile șoviniste ale micului Putin de la Budapesta. 

Mai exact, Pravda.ru comentează ultimele ieșiri scandaloase ale lui Viktor Orban, precizând că UE îl condamnă pe acesta pentru revizionism, dar “toți așteaptă înfrângerea Ucrainei”

„Toată lumea din Europa este obsedată de revanșism, doar independentul Viktor Orban nu se sfiește să o declare, restul așteaptă ca Ucraina să se prăbușească”, au debitat propagandișii de la Pravda.ru. 

Știrea a fost rostogolită pe rețelele de socializare imediat după ce premierul ungar Viktor Orban a apărut la un meci amical de fotbal dintre Ungaria și Grecia purtând o eșarfă cu o hartă a așa-zisei "Ungarii Mari" – detalii AICI.  

Pravda.ru insistă că “Ungariei Mari îi este dat să existe” și reamintește că, în urmă cu doi ani și jumătate, premierul a publicat pe pagina sa de Facebook o hartă a "Ungariei Mari", însoțită de cele mai bune urări pentru absolvenții de liceu care dădeau examenele la istorie. 

Astfel, nu este pentru prima dată când Viktor Orban atentează la suveranitatea și integritatea teritorială a României, Ucrainei și a altor state vecine. Premierul maghiar nu a ascuns niciodată dorința de a pune “laba” pe Transilvania. Aceste obsesii ale Budapestei au fost promovate la greu, întotdeauna, de site-urile și portalurile ”media” afiliate Kremlinului. 

Anterior, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, declarase pe pagina sa de Facebook că Ucraina așteaptă "scuze oficiale" din partea guvernului ungar pentru acest incident.

Minciunile lui Orban. Revizionismul anticroat și antislovac

În 2019, Biroul de Relații Internaționale al guvernului de la Budapesta a publicat pe contul său de Twitter o hartă „istorică” a așa-zisului ”regat ungar”. Într-un interviu, Orban, care se opune embargoului petrolier comun al UE împotriva Rusiei, a declarat atunci în mod cinic și mincinos că, dacă țara sa ar avea acces la mare (aluzie la teritoriul pierdut în favoarea Croației), ar susține embargoul.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului slovac de Externe, Andrej Stanczyk, declarația premierului ungar este extrem de lipsită de tact, mai ales în lumina războiului din Ucraina, unde Rusia anexează teritorii.

"Slovacia este un stat independent și suveran, nu face parte din Ungaria", a punctat Stanczyk.

Ministerul de Externe al României l-a acuzat pe Orban de revizionism inacceptabil. Potrivit instituției, demersul lui Orban contravine realității actuale și angajamentelor asumate de România și Ungaria în tratatul semnat la Timișoara, în 1996, privind buna vecinătate și parteneriatul strategic între cele două țări. De asemenea, ambasadorul Ungariei la București a fost înștiințat despre acest incident.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.