Actualitate Internă Focus

Studenții basarabeni din București vor sărbători Ziua UNIRII Basarabiei cu România. Festivalul ”Zilele Basarabiei”

Studenții basarabeni din București vor sărbători Ziua UNIRII Basarabiei cu România. Festivalul ”Zilele Basarabiei”

Organizația Studenților Basarabeni din București desfășoară, de sâmbătă până joi, Festivalul „Zilele Basarabiei”, ajuns în acest an la cea de-a 18-a ediție, care are drept scop marcarea a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, din 27 martie 1918. Potrivit Agerpres, în cursul celor cinci zile vor avea loc proiecții de film, dezbateri, precum și acțiuni culturale, inclusiv divertisment.

Deschiderea oficială a festivalului a avut loc sâmbătă 22 martie, la Kilometrul Zero al Democrației, în cadrul unui „Quest istoric”. Astfel, participanții au căutat pe străzile Capitalei răspunsuri la întrebări despre Unirea Basarabiei cu România.

Tot ieri, la Centrul de Tineret FNT s-a desfășurat o „Șezătoare de socializare”, în cadrul căreia cei prezenți au fost angrenați în activități interactive, momente artistice, totodată fiind organizată și o tombolă.

Pe 23 martie, la Mănăstirea Cernica va fi oficiată Comemorarea Artizanilor Unirii din 1918 care au luptat pentru idealul național. Evenimentul va cuprinde depunerea de flori la mormintele membrilor Sfatului Țării, precum și o slujbă religioasă. Printre invitați se numără ambasadorul R.Moldova în România, Victor Chirilă, reprezentanți ai misiunii diplomatice, delegatul Departamentului pentru Relația cu R.Moldova din cadrul Guvernului României, Vlad Gîra și descendenți ai Tradiției Militare.

În cea de-a treia zi, pe 25 martie, la Casa de Cultură a Studenților se va desfășura proiecția filmului moldo-român „Omul fără linia vieții” în regia Adrianei Vasilcov. Lungmetrajul povestește istoria inginerului român Ionel Sporea, inventatorul primului robot modern pentru antrenamente de tenis de masă, fiind bazat pe fapte reale. Intrarea la eveniment va fi liberă.

Pe 26 martie, în incinta Senatului României, va fi organizată o dezbatere pe tema „Promovarea culturii basarabene în România prin intermediul educației”, iar pe 27 martie este programată „Reuniunea Basarabenilor” în incinta „LondoHome”. În aceeași seară, festivalul se va încheia cu „Basarabian Party Bucharest”.

Festivalul „Zilele Basarabiei” este un eveniment tradițional desfășurat în mai multe centre universitare de peste Prut, în preajma zilei de 27 martie, Ziua Unirii Basarabiei cu România.

Evenimentul a luat naștere la Timișoara, în 2001, fiind inițiat de un grup de tineri studenți basarabeni de la acea vreme, între care Dumitru Corduneanu, Nicolae Federiuc, Vitalie Sandu, Dorin Bejenaru, Alexandru Rîșneac, Corina Cojocaru și alții, care au fondat în scurt timp Organizația Studenților Basarabeni din Timișoara.

Prima ediție s-a desfășurat sub formă de simpozion, iar ulterior s-a transformat într-un festival de câteva zile. Organizat inițial la Timișoara, Festivalul „Zilele Basarabiei” s-a extins și la București, dar și în alte mari centre universitare din România și se desfășoară în fiecare an, din 2001 până în prezent.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.