Actualitate Internă

Numărul cererilor de obținere a cetățeniei R. Moldova a crescut substanțial pe fondul războiului Rusiei contra Ucrainei. Statisticile din 2022 vs 2021

Numărul cererilor de obținere a cetățeniei R. Moldova a crescut substanțial pe fondul războiului Rusiei contra Ucrainei. Statisticile din 2022 vs 2021

Pe parcursul anului 2022, în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de aplicanți la cetățenia Republicii Moldova.

Potrivit datelor din Registrul de stat al populației, în raport cu anul 2021, în anul 2022 numărul cererilor pentru cetățenia Republicii Moldova a crescut de la 7.168 la 10.799 - anunță Agenția Servicii Publice de la Chișinău.

Potrivit instituției, în aceste condiții a fost luată decizia ca cetățenii să poată depune cererile de dobândire și redobândire a cetățeniei Republicii Moldova la toate centrele multifuncționale din Republica Moldova (inclusiv municipiul Chișinău). Anterior, în ceea ce privește municipiul Chișinău, cererile puteau fi depuse doar la Secția cetățenie a Agenției Servicii Publice (str. Pușkin, 42).

Astfel, începând cu data de 3 ianuarie 2023, centrele multifuncționale din mun. Chișinău (nr.1, 2, 3, 4 și 5) vor presta spectrul complet de servicii în materie de cetățenie și anume, vor recepționa cererile pentru:

  • dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin recunoaștere;
  • dobândirea cetățeniei Republicii Moldova prin naturalizare;
  • redobândirea cetățeniei Republicii Moldova;
  • abrogarea Decretului sau a unei părți din Decretul Președintelui Republicii Moldova privind aprobarea renunțării la cetățenia Republicii Moldova;
  • determinarea apartenenței la cetățenia Republicii Moldova;
  • eliberarea adeverinței privind apartenența sau neapartenența persoanelor la cetățenia Republicii Moldova.

Detalii privind documentele necesare și termenul de examinare a cererilor în materie de cetățenie, precum și adresele juridice ale subdiviziunilor teritoriale și datele de contact pot fi văzute AICI.

Circa 700.000 de cetățeni ucraineni au intrat, de la începutul războiului, în Republica Moldova

Începând cu 24 februarie 2022, ziua începerii războiului, sute de mii de ucraineni au intrat în Republica Moldova. Deși majoritatea dintre ei au tranzitat Republica Moldova în drum spre statele occidentale, unii au ales să rămână.

Potrivit ultimelor datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău, până la 19 decembrie 2022, 649.270 de cetățeni ai Ucainei au intrat pe teritoriul Republicii Moldova în ultimele zece luni.

Dintre aceștia, au rămas doar 87.089 (de cetățeni străini, ucraineni ș. a. care au intrat pe segmentul Republica Moldova – Ucraina de la începutul războiului), dintre care 43.960 sunt minori.

Câți cetățeni ai Ucrainei s-au angajat oficial în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) de la Chișinău raportează despre angajarea a 949 de cetățeni ucraineni, dintre care 691 femei și 258 bărbați.

Cei mai mulți cetățeni ai Ucrainei sunt angajați în Chișinău (711), UTA Găgăuzia (46), Bălți (33), Ungheni (22) și Cahul (19).

Conform notificărilor angajatorilor, aceștia au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii și meserii ca: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele.

Totodată, alți peste 570 de cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi asistență la angajare.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.