Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV. R.Moldova reacționează la noile restricții pe cale de a fi impuse jurnaliștilor transnistreni independenți de către regimul separatist ilegal care controlează raioanele moldovenești din stânga Nistrului. Biroul Politici de Reintegrare: “Vor consolida abuzurile în raport cu jurnaliștii, freelancerii și corespondenții străini, sub presiunea unor sancțiuni ilegale și nejustificate

EXCLUSIV. R.Moldova reacționează la noile restricții pe cale de a fi impuse jurnaliștilor transnistreni independenți de către regimul separatist ilegal care controlează raioanele moldovenești din stânga Nistrului. Biroul Politici de Reintegrare: “Vor consolida abuzurile în raport cu jurnaliștii, freelancerii și corespondenții străini, sub presiunea unor sancțiuni ilegale și nejustificate

Urmare a unei solicitări de presă, autoritățile R.Moldova, prin Biroul Politici de Reintegrare, a reacționat în exclusivitate pentru Podul.md la noile restricții pe cale de a fi impuse jurnaliștilor independenți care activează în stânga Nistrului, de către regimul separatist filorus ilegal de la Tiraspol.

Separatiștii Rusiei, care controlează raioanele moldovenești din stânga Nistrului, sunt pe cale să adopte un așa-zis “proiect de lege” menit să le bage un mare pumn în gură jurnaliștilor independenți, atât transnistreni, moldoveni cât și străini.

Mai exact, așa-zisul Soviet Suprem, prezentat drept instituția legislativă a regiunii secesioniste, ar urma să analizeze și aprobe un așa-zis “proiect de lege” prin care toți corespondenții care activează în stânga Nistrului, dar care nu vor deține pe viitor o așa-zisă “acreditare prealabilă”, vor fi amendați. În realitate, prin acest proiect legislativ, regimul de la Tiraspol urmărește două scopuri principale: subordonarea tuturor jurnaliștilor independenți care au mai rămas în stânga Nistrului și persecutarea vocilor libere, fie că sunt de limba română, fie de limba rusă. 

Potrivit regimului Krasnoselski, decizia este necesară pentru a combate “dezinformarea și a preveni opiniile distructive față de structurile transnistrene”. O serie de organizații media de pe malul drept al Nistrului condamnă inițiativa totalitară și cer retragerea de urgență a documentului de pe ordinea de zi a așa-zisului “Soviet Suprem” de la Tiraspol. 

Modificările la Codul Contravențional din regiune prevăd amenzi pentru jurnaliștii care nu vor deține ”acreditare prealabilă” ce vor varia între 160 și 800 de lei. Asociația Promo-LEX susține că această inițiativă este abuzivă și reprezintă un instrument de cenzură și control asupra presei independente. Instituția cere implicarea tuturor misiunilor diplomatice, a OSCE, dar și ONU pentru a anula inițiativa, precizează TV8

Organizația atrage atenția că, deși regimul separatist condiționează activitatea jurnaliștilor de obținerea unei acreditări, în practică, aceasta este refuzată în mod constant, sub pretextul unor așa-numite “riscuri de securitate”. Printre cei cărora li s-a refuzat accesul sau care au fost reținuți ilegal se numără jurnaliștii Viorica Tataru, Andrei Captarenco (colaboratori ai Podul.ro / Podul.md)  și Elena Covalenco, cu toții fiind originari din dreapta Nistrului (detalii AICI). 

Biroul Politici de Reintegrare, instituția guvernamentală responsabilă de reintegrarea raioanelor moldovenești din stânga Nistrului, a precizat că R.Moldova și-a exprimat nemulțumirea și dezacordul în fața “factorilor de decizie” de la Tiraspol în privința noilor modificări. Acestea, conform Chișinăului, vor consolida abuzurile în raport cu jurnaliștii, freelancerii și corespondenții străini, sub presiunea unor sancțiuni ilegale și nejustificate. 

Biroul Politici de Reintegrare anunță că a sesizat partenerii internaționali cu privire la noile măsuri care vor limita libertatea de exprimare și vor pune serios la încercare procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul Biroului Politici de Reintegrare: 

“În contextul solicitării dvs, ținem să vă informăm că Chișinăul a sesizat neîntârziat Tiraspolul, cu exprimarea dezaprobării ferme față de inițiativa anunțată, ce va impune noi restricții pentru activitatea mass-mediei, prin consolidarea abuzurilor în raport cu jurnaliștii, freelancerii și corespondenții străini, sub presiunea unor sancțiuni ilegale și nejustificate. Această poziție a fost comunicată și mediatorilor și observatorilor internaționali din procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. 

Tiraspolul a fost îndemnat să se abțină de la aprobarea și realizarea unor asemenea măsuri care contravin standardelor internaționale în sfera drepturilor omului, limitează libertatea de exprimare și împiedică activitatea independentă a jurnaliștilor. Astfel de acțiuni riscă să agraveze situația și așa foarte complicată a drepturilor omului din regiune și să genereze focare de tensiune adiționale. 

Asigurarea libertății de exprimare și a activității profesionale a jurnaliștilor, precum și respectarea tuturor celorlalte categorii de drepturi și de libertăți fundamentale, în perimetrul temporar necontrolat, rămân în vizorul constant al autorităților constituționale, care vor depune toate eforturile posibile pentru a pune în aplicare standardele și cerințele dreptului internațional asumate de Republica Moldova”. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.