Adunarea Populară de la Comrat se reunește într-o ședință de urgență după decizia Curții Constituționale (CC) de luni care a declarat drept neconstituționale prevederile legislative care permiteau deputaților din Găgăuzia să participe la numirea procurorului-șef al autonomiei.
Decizia CC este definitivă și a fost adoptată după ce instituția a examinat o sesizare depusă de procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, în care se arăta că prevederile anterioare ofereau Găgăuziei „un tratament diferit față de alte administrații locale” și alte etnii care locuiesc pe teritoriul țării și nu au dreptul să aleagă procurorul raional/municipal.
Astfel, procurorul-șef al Găgăuziei va fi selectat și numit de către Consiliul Superior al Procurorilor și procurorul general.
Potrivit comunicatului legislativului local de la Comrat emis înaintea ședinței programate pentru după-amiază, membrii acestuia vor dezbate decizia CC, despre care spun că ar fi „îndreptată spre lichidarea bazei autonomiei găgăuze și spre subminarea situației socio-politice” din R. Moldova, scrie publicația Europa Liberă Moldova.
Pe lângă membrii Adunării Populare, decizia CC a fost criticată și de unele partide de opoziție. PSRM, cel mai mare partid din opoziția parlamentară, a exprimat „dezacordul ferm” cu decizia CC.
Potrivit socialiștilor, decizia CC „subminează echilibrul relațiilor dintre centru și autonomie” și ar putea avea efecte negative și asupra reglementarii conflictului transnistrean.
Cu un mesaj similar a venit și ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a fost susținut de socialiști la alegerile prezidențiale precedente.
Decizia este „o lovitură simbolică prin eliminarea unui mecanism de echilibru între centru și autonomie”, a scris pe rețele Stoianoglo, care astăzi face parte din blocul declarat pro-european „Alternativa”, alături de alți politicieni care în trecut au colaborat cu Igor Dodon: Marc Tkaciuc, Ion Chicu și Ion Ceban, mai scrie Europa Liberă. Detalii AICI