Actualitate Internă

Găgăuzia nu mai are dreptul să participe la numirea procurorului-șef al autonomiei. Potrivit Curții Constituționale, acesta va fi desemnat de la Chișinău

Găgăuzia nu mai are dreptul să participe la numirea procurorului-șef al autonomiei. Potrivit Curții Constituționale, acesta va fi desemnat de la Chișinău

Adunarea Populară de la Comrat se reunește într-o ședință de urgență după decizia Curții Constituționale (CC) de luni care a declarat drept neconstituționale prevederile legislative care permiteau deputaților din Găgăuzia să participe la numirea procurorului-șef al autonomiei.  

Decizia CC este definitivă și a fost adoptată după ce instituția a examinat o sesizare depusă de procurorul general al Republicii Moldova, Ion Munteanu, în care se arăta că prevederile anterioare ofereau Găgăuziei „un tratament diferit față de alte administrații locale” și alte etnii care locuiesc pe teritoriul țării și nu au dreptul să aleagă procurorul raional/municipal. 

Astfel, procurorul-șef al Găgăuziei va fi selectat și numit de către Consiliul Superior al Procurorilor și procurorul general. 

Potrivit comunicatului legislativului local de la Comrat emis înaintea ședinței programate pentru după-amiază, membrii acestuia vor dezbate decizia CC, despre care spun că ar fi „îndreptată spre lichidarea bazei autonomiei găgăuze și spre subminarea situației socio-politice” din R. Moldova, scrie publicația Europa Liberă Moldova. 

Pe lângă membrii Adunării Populare, decizia CC a fost criticată și de unele partide de opoziție. PSRM, cel mai mare partid din opoziția parlamentară, a exprimat „dezacordul ferm” cu decizia CC. 

Potrivit socialiștilor, decizia CC „subminează echilibrul relațiilor dintre centru și autonomie” și ar putea avea efecte negative și asupra reglementarii conflictului transnistrean. 

Cu un mesaj similar a venit și ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, care a fost susținut de socialiști la alegerile prezidențiale precedente. 

Decizia este „o lovitură simbolică prin eliminarea unui mecanism de echilibru între centru și autonomie”, a scris pe rețele Stoianoglo, care astăzi face parte din blocul declarat pro-european „Alternativa”, alături de alți politicieni care în trecut au colaborat cu Igor Dodon: Marc Tkaciuc, Ion Chicu și Ion Ceban, mai scrie Europa Liberă. Detalii AICI 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.