Actualitate Internă Focus

Soția separatistului-șef de la Tiraspol deține cetățenia României / Impozanta vilă a lui Krasnoselski de pe malul Nistrului, loialitatea față de Kremlin și detalii din viața fostului ofițer sovietic, descoperite de jurnaliști / Reportaj video

Soția separatistului-șef de la Tiraspol deține cetățenia României / Impozanta vilă a lui Krasnoselski de pe malul Nistrului, loialitatea față de Kremlin și detalii din viața fostului ofițer sovietic, descoperite de jurnaliști / Reportaj video

Liderul nerecunoscut al regiunii transnistrene a Republicii Moldova, Vadim Krasnoselski, are o imagine de „om al poporului”, însă duce o viață de lux într-o vilă bine păzită, iar soția sa, Svetlana, este cetățeancă a României. Regimul său este tot mai represiv, iar loialitatea față de Kremlin este incontestabilă, mai scrie Zona de Securitate.

De la Chita la Tiraspol: traiectoria unui lider format în structurile sovietice

Născut în 1970 în orașul Chita (pe atunci în URSS, actualmente în Federația Rusă), Krasnoselski a urmat o carieră militară, fiind educat în instituții sovietice, inclusiv la Școala Superioară Militară din Harkiv. În 1993 el refuză să depună jurământul față de Ucraina și revine în regiunea transnistreană, unde urcă rapid în structurile de forță.

În 2007, ajunge „ministru de interne” în administrația de la Tiraspol. După schimbarea liderului regiunii, este demis, dar se mută în mediul privat, într-o companie de telecomunicații controlată de holdingul „Sheriff”.

Sprijinul „Sheriff” și accederea la putere

Sprijinit de partidul „Obnovlenie” și televiziunea afiliată acestuia, Krasnoselski câștigă alegerile prezidențiale în 2016 și este reales în 2021, fără oponenți reali. Campaniile sale au fost dominate de loialitatea față de Rusia și de retorica anti-occidentală.

Control, teroare și represiune

Sub conducerea sa, regiunea a devenit tot mai închisă. În timpul pandemiei, s-au impus măsuri dure, iar trecerea dincolo de linia administrativă a fost restricționată drastic. În 2022, a semnat un decret care interzice locuitorilor să se adreseze instanțelor internaționale, cu pedepse de până la 8 ani de închisoare. În 2023, a extins definiția „extremismului”, vizându-i pe cei care criticau invazia rusă în Ucraina.

Familie, avere și cetățenia română a soției

În ciuda imaginii modeste afișate public, Krasnoselski locuiește cu familia într-o vilă luxoasă din satul Tîrnauca, aflat lângă Tiraspol. Soția sa, Svetlana, deține cetățenia română, iar copiii lor, născuți în regiune, sunt educați departe de ochii presei. Vila este mereu păzită, iar zona - înconjurată de camere video și garduri electrice.

Final de carieră?

Conform așa-ziselor legi locale, Krasnoselski nu poate candida pentru un al treilea mandat. Totuși, în contextul absenței pluralismului politic și al controlului total asupra regiunii, viitorul său politic rămâne incert.



Citește materialul integral AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.