Actualitate Internă Cap de pod

VIDEO. Maia Sandu explică faptul că marile șantiere din sudul R.Moldova ”sunt printre cele mai importante proiecte energetice lansate de la Independență încoace” / Soluția pentru a scăpa de șantajul energetic al Rusiei

VIDEO. Maia Sandu explică faptul că marile șantiere din sudul R.Moldova ”sunt printre cele mai importante proiecte energetice lansate de la Independență încoace” / Soluția pentru a scăpa de șantajul energetic al Rusiei

Președintele Maia Sandu a inspectat astăzi, 21 mai, mai multe șantiere ale proiectelor strategice de infrastructură și dezvoltare regională din sudul R. Moldova.

Potrivit Deschide.md, deplasarea a început pe șantierul Liniei Electrice Aeriene de 400 kV Vulcănești–Chișinău. Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte energetice lansate în ultimele decenii. Peste 200 de muncitori activează în paralel pe o distanță de peste 100 de kilometri, în patru raioane.

„Acesta este unul dintre cele mai importante proiecte energetice lansate de la independență încoace. Odată finalizată, această linie va spori semnificativ securitatea energetică a țării noastre și ne va feri de șantajul la care am fost supuși timp de trei decenii. Linia trebuie să devină funcțională până la sfârșitul acestui an”, a declarat șefa statului.


La Vulcănești, Maia Sandu a inspectat lucrările de construcție a șoselei de centură, proiect finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 21 de milioane de euro. Până în prezent, peste 70% din lucrări au fost finalizate, iar noul drum, cu o lungime de 8 km, urmează să fie dat în exploatare până la sfârșitul anului.

„Drumul de ocolire a orașului Vulcănești va fluidiza traficul și va spori siguranța rutieră în regiune. Noua centură va asigura legătura directă cu portul Giurgiulești, reducând timpul de transport al mărfurilor și stimulând dezvoltarea economică a sudului țării”, a menționat Maia Sandu.

Tot la Vulcănești, în acest an, au demarat lucrările de reabilitare a rețelelor de alimentare cu apă din oraș, aflate într-o stare avansată de uzură. Iar până la sfârșitul anului, va fi reparată și casa de cultură. Pentru aceste proiecte, Guvernul a alocat prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală (FNDRL) aproape 70 de milioane de lei. Per total, în autonomia găgăuză, prin programele „Satul European” 1 și 2, au fost finanțate 34 de proiecte în valoare de circa 150 de milioane de lei, contribuind la modernizarea localităților din regiune.

Vizita s-a încheiat cu o întâlnire cu angajații vinăriei Bostavan, parte a Grupului Purcari. Produsele acesteia, unul dintre cei mai mari exportatori de vin din țară, ajung pe piețele din peste 25 de state.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.