Președintele Parlamentului R.Moldova și lider al PAS, Igor Grosu, a arătat că alegerile prezidențiale din România au determinat viitorul european comun al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.
„Am dat dovadă că ne pasă de viitorul nostru comun, că vrem să fim de partea democrației, a păcii, a lumii libere”, a declarat Grosu la începutul ședinței plenare, potrivit agenției IPN.
Potrivit președintelui legislativului de la Chișinău, moldovenii știu foarte bine cum e să fii mereu șantajat de un stat agresor, cum este să rămâi fără lumină și căldură în plină iarnă, cum propaganda încearcă zi de zi, ani la rând, să învrăjbească oamenii. „De aceea, mă bucur pentru că, în ciuda acestui amestec fără precedent, am izbutit. Democrația a învins, felicitări!”, a mai spus Igor Grosu.
În turul doi al alegerilor prezidențiale din România, Nicușor Dan, a ieșit învingător cu un scor de 53,60%. În Republica Moldova, acesta a fost susținut 88% din votanții din Republica Moldova. În total, la cele 64 de secții de votare deschise în Moldova, au votat peste 158 de mii de alegători cu cetățenie română, înregistrându-se o prezență record.
La rândul său, Mihai Popșoi, vicepremier și ministru de Externe al R.Moldova, a arătat la Euronews România, că „impactul proceselor politice din România asupra Republicii Moldova este cât se poate de direct”, referindu-se cu precădere la recentele alegeri prezidențiale câștigate de Nicușor Dan.
„Ancorarea fermă a României în spațiul euroatlantic este garanția stabilității regiunii și inclusiv a parteneriatului strategic cu Republica Moldova”, a precizat Popșoi
Ministerul de Externe a subliniat că data de 28 septembrie, când Republica Moldova organizează alegeri parlamentare, reprezintă „un test de ancorare fermă în UE” și că autoritățile de la Chișinău au căpătat de zeci de ani o reziliență față de propaganda rusă.
„Ne așteaptă și pe noi un test extrem de important în toamna acestui an. În 28 septembrie avem și noi să dăm un test de ancorare fermă în UE sau, așa cum ne propun alții, să dăm cu piciorul în toate progresele care s-au făcut până acum, în tot ce înseamnă consolidarea instituțiilor statului, ancorarea Republicii Moldova în spațiul european și în lumea liberă. Sunt ferm convins că cetățenii Republicii Moldova nu vor admite ceea ce le promovează unii, cântându-le diverse cântece de sirenă.
Propaganda rusă nu va trece. Republica Moldova și-a căpătat o reziliență de decenii încoace pe care alte state nu o au. Republica Moldova a fost supusă unei avalanșe de propagandă și de tactici hibride de zeci de ani, iar intensitatea acestora a crescut extrem de mult în ultimii ani. De aceea, putem împărtăși inclusiv fraților noștri din România această experiență complicată, dureroasă.
Pe măsura în care noi ne creștem reziliența și suntem capabili să o combatem eficace această influență, putem împărtăși aceste lecții și cu prietenii noștri, așa încât ei să nu aibă de îndurat ceea ce am avut noi”, a afirmat Mihai Popșoi.