Actualitate Internă Focus

Moscova a îndreptat din nou tunurile dezinformării și ale propagandei spre R.Moldova: de la „soldați moldoveni uciși în Ucraina” până la „militarizarea în favoarea NATO”

Moscova a îndreptat din nou tunurile dezinformării și ale propagandei spre R.Moldova: de la „soldați moldoveni uciși în Ucraina” până la „militarizarea în favoarea NATO”

Apropierea alegerilor parlamentare, ce vor avea loc pe 28 septembrie în Republica Moldova, coincide cu întețirea dezinformărilor promovate de Rusia atât prin reprezentanții săi oficiali, dar și prin intermediul unor canale anonime de social media.

Falsul despre militari moldoveni uciși în Ucraina și „informațiile” Serviciului de Spionaj Extern al Rusiei

În ultima vreme, propaganda rusă a promovat intens o informație falsă, și anume că 4 militari din Republica Moldova au murit în Ucraina, în timp ce alți 2 au fost răniți. Falsul a fost însoțit de un video care ar prezenta un atac al armatei invadatoare a lui Putin în regiunea Herson. „Militarii noștri au murit într-un conflict străin pentru noi din cauza ambițiilor politice ale M. Sandu", titrau canalele anonime de Telegram de limbă rusă. „Știrea” a fost preluată masiv de multe alte canale de Telegram.

Ministerul Apărării de la Chișinău a dezmințit categoric informația, menționând că niciun militar al Armatei Naționale nu participă la acțiuni militare în afara teritoriului R. Moldova: „Această narațiune este un fals evident, răspândit intenționat cu scopul de a induce panică, de a submina încrederea în conducerea statului și de a genera confuzie într-un context preelectoral”, a afirmat instituția.

În aceeași zi, Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) a acuzat NATO că ar transforma R. Moldova într-un „cap de pod militar” în eventualitatea unui conflict direct cu Rusia, ținând cont de înaintarea forțelor ruse în Ucraina. „Astfel, R. Moldova, care până odinioară era o republică agrară pașnică, este transformată în poligon militar”, afirmă SVR, potrivit căruia „se încearcă transformarea teritoriului republicii adecvat transferului rapid al trupelor NATO”. SVR a mai adăugat că cetățenii moldoveni vor deveni „carne de tun” în cazul unui conflict direct dintre NATO și Rusia.

Într-un comentariu pentru The Insider, politologul Alexei Tulbure a calificat însă aceste acuzații drept „propagandă fără legătură cu realitatea”, menită să mobilizeze electoratul pro-rus înaintea alegerilor parlamentare: „R. Moldova are un singur radar pentru întreaga armată. A spune că poate deveni un tărâm de război împotriva Rusiei e absurd”. Acesta a comparat discursul SVR cu narațiunea promovată de Kremlin înainte de invadarea Ucrainei și a avertizat că Moscova încearcă să inducă frică în rândul populației moldovenești pentru a eroda sprijinul pentru forțele pro-europene: „E o strategie clasică de manipulare”.

„Occidentul militarizează Moldova pentru a juca rolul unei a doua Ucraină”

Într-o nouă încercare de a întări narațiunea falsă despre militarizarea și atragerea R. Moldova în război, reprezentanta Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a reluat acuzațiile SVR și a afirmat joi că țările din Vest pregătesc R. Moldova pentru militarizare, pentru a juca rolul unei a doua Ucraină. „Se pregătește totul pentru militarizarea acestei țări în favoarea NATO. De ce se fac toate acestea? Răspunsul este evident. Republica se pregătește pentru rolul unei a doua Ucraină”. Oficiala a adăugat că R. Moldova continuă să se apropie activ de statele membre NATO, respectiv să desfășoare inclusiv exerciții comune cu militarii NATO.

Firește, ea nu a prezentat dovezi, întrucât pretinsa militarizare și atragere a R. Moldova în război de către Occident/NATO sunt narațiuni false mai vechi ale propagandei Kremlinului, folosite după tactica „dacă o minciună e spusă de multe ori, oamenii încep s-o creadă”. Nu este o coincidență faptul că aceste națiuni (împreună cu falsul despre încălcarea neutralității constituționale de către guvernarea pro-europeană) au început a fi promovate activ după începutul războiului de agresiune la scară largă a Rusiei asupra Ucrainei.

De facto, majoritatea cheltuielilor Ministerului moldovean al Apărării se referă la întreținerea Forțelor Armate și achitarea salariilor angajaților din domeniul militar. Achiziționarea de arme nu este planificată.

Pe lângă lipsa dovezilor, omiterea de informații importante, prezentarea unui detaliu interpretabil ca pe un fenomen generalizat sau folosirea unor „experți” propagandiști, Kremlinul utilizează și o altă tehnică de influențare a cetățenilor: promovează adesea falsuri și sperietori în perioada electorală de pe mai multe canale propagandistice, încercând să inunde spațiul public cu dezinformări.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.