Monday, May 13, 2024
Actualitate Internă

Proba de foc a alegerilor locale din R.Moldova. APELUL analistului Nicolae Negru: Autoritățile să stopeze ingerințele Rusiei în alegeri și pomparea de bani murdari în campania electorală! Lupta va fi crâncenă

Proba de foc a alegerilor locale din R.Moldova. APELUL analistului Nicolae Negru: Autoritățile să stopeze ingerințele Rusiei în alegeri și pomparea de bani murdari în campania electorală! Lupta va fi crâncenă

Fie în octombrie, fie în noiembrie 2023, partidele politice din R.Moldova au de trecut un test foarte important: alegerile locale. Acestea vor fi cel mai relevant barometru pentru alegerile parlamentare, partidul sau alianța care se va impune la urne urmând să aibă prima șansă și în scrutinul pentru Legislativ. Câștigarea primăriilor din Chișinău, Orhei și Bălți vor reprezenta semnale esențiale în aritmetica jocurilor politice dintre Prut și Nistru. 

În această ordine de idei, în cel mai recent editorial publicat de ZiarulNațional.md, scriitorul și analistul Nicolae Negru lansează un apel către toate forțele politice pro-europene și pro-românești în vederea elaborării unui ”filtru” menit să oprească pomparea banilor murdari ai oligarhilor fugari în campania electorală, cu scopul vicierii și deturnării rezultatelor – amintim că R.Moldova are un îndelungat istoric în acest sens, așa-zisele ”proteste” regizate de Ilan Șor și de serviciile secrete rusești sunt plătite cu astfel de bani murdari. 

De asemenea, Nicolae Negru indică marea problemă a R.Moldova: guvernații și toate autoritățile abilitate trebuie să facă orice este necesar pentru a stopa ingerințele Rusiei în alegeri, cu ajutorul UE, al României și al Ucrainei, fiind cât se poate de evident că Moscova are pregătită o partitură în acest sens. 

”În joc se pune nu numai reputația PAS, ci și reputația Republicii Moldova”, punctează Negru, ale cărui comentarii le prezentăm în cele ce urmează: 

”Oligarhii fugari – Șor, Plahotniuc, Platon nu vor sta cu mâinile încrucișate. Nu numai guvernarea, toate partidele trebuie să fie interesate de elaborarea unui ‹filtru› care să oprească pătrunderea banilor murdari în campania electorală. Cu banii pe care îi au la dispoziție, oligarhii pot să cumpere majoritatea alegătorilor, micșorând șansele de succes ale celorlalte formațiuni. 

Se va implica, firește, și Moscova, punând în funcție BORu, Gazprom, Rossselhoznadozor, propaganda și serviciile sale speciale. Să nu creadă cineva că Rusia va lucra numai împotriva PAS și va sprijini celelalte partide proeuropene. Instituțiile care asigură securitatea statului trebuie să împiedice imixtiunile Rusiei în alegerile de orice nivel în Republica Moldova. Pentru aceasta vor avea nevoie de ajutor din partea UE, a României, dar și a Ucrainei. Rezultatele partidelor proruse vor fi influențate și de luptele de pe frontul ucrainean, așa că unii ‹coloși› de azi s-ar putea vedea reduși în dimensiuni.

În general, lupta se anunță crâncenă, pentru multe partide e vorba despre ultima șansă de supraviețuire pe scena politică”. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.