Actualitate Internă

Maia Sandu, o președintă modestă și ultra-cumpătată. Nu a cheltuit, în 2022, nici jumătate din bugetul alocat pentru deplasările externe, deși a ajuns până în Japonia și Statele Unite

Maia Sandu, o președintă modestă și ultra-cumpătată. Nu a cheltuit, în 2022, nici jumătate din bugetul alocat pentru deplasările externe, deși a ajuns până în Japonia și Statele Unite

Președinta Maia Sandu a efectuat,  pe parcursul anului 2022, 19 vizite peste hotare, iar pentru aceste deplasări de serviciu a cheltuit 514.043 de lei (aprox. 25.500 euro / 27.200 dolari americani), mai puțin de jumătate din suma de 1 052 700 de lei, care a fost alocată în acest scop din bugetul Președinției pentru anul trecut, scrie ziarulnational.md. Astfel, lidera de la Chișinău, deși a ajuns până în Japonia și Statele Unite, a călătorit cu „modestie” față de predecesorul său, Igor Dodon, care, deși a evitat Occidentul, a cheltuit de patru ori mai mult în penultimul său an de mandat (2019).

De altfel, o serie de imagini cu Maia Sandu călătorind cu curse aeriene low-cost sau la clasa economic au devenit virale pe parcursul anului trecut. „Am avut ieri marea onoare să o întâlnim pe președinta noastră într-un loc mai puțin așteptat, avionul Chișinău-Viena, econom class. Singurică, cu un bagaj mic și atât de modestă”, a scris pe Facebook utilizatorul care îi făcuse, vara trecută, o poză la clasa economic în timp ce președinta republicii se deplasa către Austria.

Pentru anul 2023, suma alocată pentru vizite în străinătate este de 700 000 de lei.

În anii anteriori, pentru deplasările de serviciu efectuate în străinătate, Administrația Președintelui R. Moldova a cheltuit următoarele sume:

2021 – 534 442,51 de lei din 1 414 000 de lei alocați;

2020 – 632 692 de lei din 1 000 000 de lei alocați (administrația Dodon);

2019 – 1 845 451,8 lei din 2 100 000 de lei alocați (Dodon).

În schimb, președintele României, Klaus Iohannis, a cheltuit în 2022, pentru cele 21 de deplasări în străinătate, dublu faţă de 2021, valoarea totală a cheltuielilor ajungând la peste 16,6 milioane de lei (3,3 milioane de euro). Iohannis a efectuat șase vizite la Bruxelles, două la Paris, următoarele destinații fiind Riga, Haga, Madrid, Londra, New York, San Francisco, Praga, Sharm El-Sheikh, Vilnius, Kaunas, Atena și Tirana.

În martie, preşedintele Iohannis a fost prezent la reuniunea extraordinară a şefilor de stat şi de guvern din ţările membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianţei Nord-Atlantice din Bruxelles (24 martie), şi la reuniunea Consiliului European, tot la Bruxelles (24-25 martie).Pe 30 şi 31 mai, preşedintele Klaus Iohannis a participat la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care s-a desfăşurat la Bruxelles.

În 2021, Klaus Iohannis a efectuat 16 deplasări externe în valoare de 1,5 milioane de euro.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.