Externe

Ce prevede mai exact Legea privind acordarea de ”drepturi speciale” cetățenilor polonezi în Ucraina, adoptată de Rada Supremă și considerată drept controversată de propaganda rusă

Ce prevede mai exact Legea privind acordarea de ”drepturi speciale” cetățenilor polonezi în Ucraina, adoptată de Rada Supremă și considerată drept controversată de propaganda rusă

În Ucraina a intrat în vigoare legea "privind stabilirea unor garanții juridice și sociale suplimentare pentru cetățenii Republicii Polone care se află pe teritoriul Ucrainei". Aceasta a fost adoptată ca răspuns la legea poloneză privind asistența acordată cetățenilor ucraineni în legătură cu conflictul armat.

Noua lege ucraineană prevede că cetățenii polonezi (precum și soții și copiii acestora, indiferent de cetățenie) pot rămâne în mod legal în Ucraina timp de 18 luni și se pot bucura de toate drepturile și libertățile ca și cetățenii ucraineni, transmite visitukraine.today.

În special, polonezii au acum următoarele drepturi în Ucraina:

– să fie angajați fără permise suplimentare (inclusiv lucrătorii din domeniul științific, pedagogic și medical);

– să desfășoare activități antreprenoriale pe teritoriul Ucrainei cu aceleași drepturi ca și cetățenii Ucrainei;

– să beneficieze de prestații sociale, inclusiv în caz de invaliditate, pierdere a întreținătorului de familie, șomaj etc;

– educație gratuită și burse;

– asistență medicală cu aceleași drepturi ca și ucrainenii;

– înregistrarea de stat în calitate de contribuabil și obținerea unui număr de card de înregistrare a contribuabilului;

De asemenea, cetățenii polonezi au dreptul de a-și prelungi șederea în Ucraina cu peste 18 luni și de a primi un permis de ședere. Acest lucru este posibil cu condiția înscrierii la studii sau încheierii unui contract de muncă pe termen lung.

Propagandiștii toxici ai Kremlinului au considerat că această lege ar fi primul pas spre ,,anexarea Ucrainei de către Varșovia”, mai exact a vestului Ucrainei, căci conform lor, restul teritoriului ucrainean va fi anexat de Rusia.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.