Actualitate Internă

EXCLUSIV VIDEO / O problemă uriașă despre care NU vorbește nimeni: în școlile din R.Moldova se pompează propagandă rusească. Dezvăluirile psihologului Tatiana Vedmediuc. Cazul copiilor ucraineni refugiați din calea războiului, cărora profesorii le spun că rușii vor să-i ”elibereze”

EXCLUSIV VIDEO / O problemă uriașă despre care NU vorbește nimeni: în școlile din R.Moldova se pompează propagandă rusească. Dezvăluirile psihologului Tatiana Vedmediuc. Cazul copiilor ucraineni refugiați din calea războiului, cărora profesorii le spun că rușii vor să-i ”elibereze”

Într-un amplu interviu video oferit în exclusivitate pentru Podul.md, doamna Tatiana Vedmediuc – psiholog care activează în școlile din R.Moldova și care, de-a lungul ultimelor luni, i-a ajutat pe copiii ucraineni refugiați să scape de traumele războiului – pune pe tapet o problemă cel puțin scandaloasă despre care nu vorbește nimeni la nivel oficial. 

Concret: în cele mai multe școli din R.Moldova – mai cu semă în cele cu predare în limba rusă – se face propagandă putinistă la lecții. Pretutindeni se găsește cel puțin un profesor – fie rus neaoș, fie un băștinaș reeducat – care își folosește orele nu pentru disciplinele pe care ar trebui să le predea (istorie națională, geografie, educație civică șamd), ci pentru a-i ”învăța” pe copii că agresiunea Rusiei este ”legitimă”, că ”Putin are dreptate”, că Peninsula Crimeea ar aparține Rusiei șamd.



Oribil este că prin astfel de ”lecții” au fost nevoiți să treacă și copii ucraineni refugiați din calea războiului, care au fost înregistrați la diverse școli din R.Moldova. Printre altele, profesorii le-au spus că, de fapt, rușii îi ”eliberează” pe ucraineni. Poate că părinții acestor copii au murit în război. Poate că tații lor luptă acum pe front. Vă dați seama ce monstruozitate?   

În același interviu, Tatiana Vedmediuc explică angrenajele acestei mari probleme, rădăcinile fiind vechi. Psihologul invocă așa-zisele ”concursuri” de istorie și cultură rusă, care sunt organizate de ani și ani în R.Moldova, urmate de selectarea unor copii basarabeni pe care rușii îi plimbă ocazional prin Federația Rusă, promițându-le ”burse” și ”premii” pe care nu le primesc niciodată, fiindcă singurul scop este pomparea de propagandă și spălarea pe creier, nu ajutarea cuiva. Peste ani, desantul va rămâne, asta-i miza lor. 

Scandaloasă este și inerția Ministerului Educației de la Chișinău, care închide ochii la toate aceste practici așa cum îi închide și în privința propagandei destrăbălate pe care rușii și rusofilii lor o rostogolesc în școlile din R.Moldova. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.