Actualitate Internă

APELUL diplomatului Iurie Reniță: R.Moldova trebuie să expluzeze peste 20 de așa-ziși ”diplomați ruși de carieră”. Dacă în Estonia se poate, de ce nu și în R.Moldova? Ambasada Rusiei de la Chișinău nu este altceva decât un bârlog al FSB-GRU

APELUL diplomatului Iurie Reniță: R.Moldova trebuie să expluzeze peste 20 de așa-ziși ”diplomați ruși de carieră”. Dacă în Estonia se poate, de ce nu și în R.Moldova? Ambasada Rusiei de la Chișinău nu este altceva decât un bârlog al FSB-GRU

Diplomat de carieră, fost deputat și ex-ambasador al Basarabiei la București, Iurie Reniță  solicită din nou, pe Facebook, ca R.Moldova să expluzeze de urgență peste 20 de așa-ziși ”diplomați ruși”, pentru a respecta articolul 11 al Convenției de la Viena, care ridică problema parității în ceea ce privește relațiile diplomatice. Aceasta în condițiile în care Ambasada Rusiei la Chișinău a declarat că are peste 30 de ”diplomați de carieră”, în timp ce la Ambasada R.Moldova de la Moscova activează doar 8 diplomați.   

Podul.md vă prezintă apelul lui Iurie Reniță: 

”În Estonia se poate, la Chișinău – interzis! Ministerul de Externe al Estoniei a anunțat zilele trecute că a cerut ambasadei Rusiei de la Tallin să-și reducă la mai mult de jumătate numărul de diplomați pentru a obține paritatea cu ambasada estoniană de la Moscova. Această reglementare diplomatică internațională este stabilită în art.11 al Convenției de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice.

Nu o singură dată am sugerat ministerului de Externe de la Chișinău să pună în aplicare articolul respectiv, astfel ca la Chișinău și Moscova să avem și noi paritate - câte 8 diplomați. 

Ambasada Rusiei la Chișinău a declarat că are peste 30 de ‹diplomați de carieră›, pe când la Moscova noi avem doar 8 diplomați. Apare firească întrebare: de ce Chișinăul evită să pună in aplicare art.11 din Convenția de la Viena, care sunt motivele obiective și subiective? 

Nu cumva continuarea aberantei ‹politici externe echilibrate›, cu armata rusă de ocupație pe teritoriul nostru și cu o numeroasă rețea de spioni ruși (sub acoperire diplomatică), care, ‹întru pace și frăție›, brăzdează nestingherit, in lung și-n lat, toată Republica Moldova?”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.