Actualitate Internă

De ce partidulețul rusofilului Ivan Ceban a preluat acronimul PMAN. Piața Marii Adunări Naționale – o piață de publicitate enormă, dincolo de încărcătura simbolică. Așa-zisele ”proteste” regizate de FSB-GRU

De ce partidulețul rusofilului Ivan Ceban a preluat acronimul PMAN. Piața Marii Adunări Naționale – o piață de publicitate enormă, dincolo de încărcătura simbolică. Așa-zisele ”proteste” regizate de FSB-GRU

Primarul Chișinăului – Ivan Ceban – este principalul pion politic al Rusiei din R.Moldova. Pentru că în toamnă vor fi organizate alegeri locale, Departamentul ”Moldova” de la Kremlin îl recosmetizează în galop pe Ivan, încercând să-i construiască un așa-zis profil proeuropean.

Miza e uriașă: alegerile locale vor da semnalul pentru parlamentare și prezidențiale, reprezentând un barometru la zi. Primăriile din Chișinău, Orhei și Bălți vor presupune cele mai crâncene bătălii, iar în funcție de rezultatul obținut la Chișinău (și în funcție de evoluțiile războiului rusesc din Ucraina), rușii vor decide dacă îl vor distribui pe Ivan Ceban în rol de prezidențiabil, împotriva proeuropenei Maia Sandu. 

Ca să aibă o grupare pentru alegeri, Ceban – individ consiliat de FSB-GRU și fost locotenent al lui Dodon – și-a lansat, la ordinul Kremlinului, un partiduleț așa-zis ”proeuropean”, pe care l-a intitulat, țineți-vă bine, ”Partidul Mișcarea Aletrnativa Națională” (PMAN), deși nu e vorba nici pe departe de vreo alternativă alta decât Moscova. De altfel, așa-zisa idee ”națională” nu e altceva decât o trimitere la moldovenism-statalismul stalinist. Cu alte cuvinte, rușii au născocit o struțocămilă ce vizează atragerea de electorat pro-european dar și moldovenist.

Nu e o coincidență că acronimul partidulețului rusofil al lui Ceban – PMAN – este identic cu cel uzitat pentru  Piața Marii Adunări Naționale, locație cunoscută de orice basarabean. Jurnalistul și vloggerul Nicolae Chicu explică, pe Facebook: 

”Știți de ce Ivan Ceban și-a pus numele la partid MAN? Pentru că P MAN e o piață de publicitate enormă. Faci ceva și zici că îi în PMAN, lângă PMAN sau prin preajma PMAN”.

Dincolo de asta, am continua noi, preluarea acronimului PMAN sugerează și faptul că rușii iau în calcul să-i scoată pe ”susținătorii” și ”protestarii” partidulețului în Piața Marii Adunări Naționale , la așa-zise ”manifestații”,  locația fiind celebră și pentru astfel de manevre (regizate, de-a lungul timpului, de personaje ca Iurie Roșca, Igor Dodon sau Ilan Șor). De altfel, protestele regizate de fugarul Ilan Șor (consiliat tot de FSB-GRU) în diverse zone ale Chișinăului comportă, evident, o partitură similară.  De asemenea, Piața Marii Adunări Naționale are o mare încărcătură simbolică pentru toți basarabenii. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.