De rezistenţa Ucrainei depinde pacea în Republica Moldova, dar şi în Uniunea Europeană, a precizat răspicat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, miercuri, la Forumul Economic de la Davos, Elveția.
Alături de premierul Finlandei, Sanna Marin, şi congresmanul american, Gregory W. Meeks, Maia Sandu a participat la dezbaterea prinvind impactul războiului din Ucraina asupra Europei. Lidera de la Chișinău a fost întrebată despre vulenerabilităţile şi riscurile de securitate ale Republicii Moldova, scrie tvrmoldova.md.
MAIA SANDU: „Nu aș spune că, astăzi riscul, amenințarea militară este mai mare decât a fost în primăvara anului trecut. Ştim că dacă Ucraina nu ar fi rezistat, atunci, în următoarele zile, Rusia ar fi ajuns la Chișinău. Nu era nici un dubiu. Astăzi, situația depinde de ceea ce se întâmplă în Ucraina și vedem că rezistă. Ucraina ne apără, la propriu. Noi facem paşi pentru a ne îmbunătăți sectorul de apărare, dar suntem foarte realiști cu privire la ceea ce putem face. (...) Când ajutaţi Ucraina, ne ajutaţi şi pe noi şi pe alte ţări”
Prim-ministrul Finlandei, Sanna Marin, a declarat că Rusia folosește resursele energetice ca o armă împotriva Europei.
SANNA MARIN premierul Finlandei: „Putin încearcă să ne impună frica de Rusia şi de ce s-ar putea întâmpla. El vrea ca noi și cetățenii noștri să ne gândim la prețurile războiului. Vedem deja oameni frustrați de prețurile ridicate ale energiei în Europa. De fapt, răspunsul trebuie să fie opus. Trebuie să trimitem mai mult sprijin Ucrainei, mai multe arme, mai mult ajutor umanitar şi financiar. Vom sprijini atâta timp cât este nevoie. 5, 10, 15 ani, oricât va fi nevoie. Vom sprijini Ucraina.”
GREGORY W. MEEKS congresman din New York, SUA: „Deci, ce mai putem face? Cred că ştiţi că SUA a oferit un pachet impunător de ajutor pentru Ucraina. De asemenea, acum se vorbește despre acordarea de mai multe arme avansate, astfel încât ei (n.r. ucrainenii) să se protejeze de atacuri în aer. Vorbim despre mai multe tancuri etc. Putem face mai mult prin a oferi mai multe arme avansate, dar şi instruire pentru a folosi acele arme protejându-se.”
Maia Sandu este unul dintre cei 52 de șefi de stat și de guvern care participă la Forumul Economic Mondial de la Davos.
Președintele României, Klaus Iohannis, a ales să nu participe la Formul de la Davos, singurul prezent din partea Bucureștiului fiind ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.
Într-un comentariu pentru Euronews, Andrei Țăranu, prodecan al Facultății de Științe Politice din București, a criticat faptul că România este reprezentată la Forumul Economic de la Davos „din nefericire” de ministrul de Externe, în condițiile în care la reuniune sunt prezenți șefi de stat, de Guvern, precum și reprezentanți ai marilor companii pentru a discuta despre soluționarea crizelor existente la nivel global.
În discursul său de seară, adresat participanțoilor de la Davos, liderul ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la țările lumii să acționeze mai rapid și mai decisiv pentru a preveni noile etape de agresiune din partea Rusiei și pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în condițiile în care Germania încă pare să ezite în privința trimiterii de tancuri pe frontul ucrainean.
„Tirania avansează mai repede decât democraţiile", a opinat Zelenski subliniind că "mobilizarea lumii trebuie să meargă mai repede decât viitoarea mobilizare militară a inamicului nostru comun".
„Rusia a avut nevoie de mai puţin de o secundă pentru a începe războiul. Lumea a avut nevoie de zile pentru a reacţiona cu primele sancţiuni", a mai spus liderul de la Kiev, amintind că în trecut lumea a "ezitat" să reacţioneze la acţiuni "fără ezitare" ale Moscovei, ca de exemplu ocuparea Crimeii.
Presiunea creşte în aceste ultime zile asupra cancelarului german Olaf Scholz pentru a autoriza rapid livrarea către Ucraina a unor tancuri de luptă foarte puternice Leopard, arată agerpres.ro.
Orice trimitere de material de război de fabricaţie germană trebuie de fapt să primească acordul Berlinului şi liderii finlandez, lituanian, polonez şi britanic ceruseră din nou marţi o decizie rapidă.
Olaf Scholz, care s-a exprimat imediat după preşedintele Zelenski la forumul ce se desfăşoară în staţiunea de schi Davos, nu a făcut niciun anunţ în această privinţă în discursul său, cu două zile înainte de o reuniune crucială a ţărilor occidentale consacrată ajutorului pentru Ucraina, ce va fi organizată vineri la baza militară americană Ramstein din Germania.