Îndemnul obsedant al președintelui francez Emmanuel Macron – ”Nu trebuie să umilim Rusia!” – reprezintă, în realitate, chintesența unor narațiuni rusești rostogolite prin Europa cu scopul de a face lobby pentru Kremlin.
Dacă Rusia nu va fi umilită pe front, printr-o victorie militară a Ucrainei, această umilință îi va reveni Occidentul – SUA, NATO, UE –, iar consecințele vor fi dezastruoase atât pentru moralul popoarelor din statele occidentale, cât și pentru ordinea mondială, punctează scriitorul și jurnalistul Nicolae Negru, în cel mai recent editorial publicat de ZiarulNațional.md (detalii AICI).
”Așadar, impasul e de ambele părți: Rusia nu se poate retrage onorabil, victorios din Ucraina, păstrând noile achiziții teritoriale, ca Putin să nu se simtă perdant, iar Occidentul nu poate trăda onorabil Ucraina, ignorând propriile principii și Carta ONU. Oricum ai da, singura soluție cu consecințe minime este înfrângerea Rusiei pe frontul ucrainean și e problema ei cum va suporta eșecul ‹spețoperației› militare”, explică Negru, ale cărui comentarii le prezentăm în cele ce urmează:
”Să ne imaginăm totuși că, amenințat cu arma nucleară, Occidentul nu mai furnizează arme Ucrainei, nu-i mai acordă ajutor financiar, iar Putin, mobilizând câteva milioane de oameni, bombardând și distrugând neîncetat orașele și satele ucrainene, infrastructura civilă (așa cum o face deja!), reușește, cu prețul a sute de mii, a milioane de victime, să înfrângă rezistența armatei și poporului ucrainean. Umilința, rușinea acestei înfrângeri i-ar reveni în acest caz Occidentului – SUA, UE, NATO – cu consecințe catastrofale pentru moralul popoarelor lor și pentru ordinea mondială.
Oricât s-ar teme de nebunia lui Putin, nu numai Ucraina, nici Occidentul nu are cum să accepte ‹eliberarea› cu forța, sub pericolul ‹sfârșitului lumii›, anexarea teritoriilor ucrainene de către Rusia. Aceasta ar deschide cutia Pandorei, nu există nicio garanție că Moscova se va opri aici. De fapt, ea nici nu ascunde că poftele ei sunt mai mari. În ultimatumul pe care Putin l-a adresat SUA și NATO în decembrie 2020 se cerea retragea NATO la linia anului 1997, până la prima extindere a Organizației Nord-Atlantice spre Est. Rusia se vede în rolul de supraputere, înlocuitoare a URSS, luând sub control fostele republici ‹frățești›, asigurându-și vasalitatea tuturor țărilor est-europene, dispunând de ‹suveranitatea› lor, cum a fost cândva în cadrul Pactului de la Varșovia. Dacă azi Occidentul lasă Ucraina în voia sorții, își retrage sprijinul militar și financiar, pentru a fi sfârtecată de ‹ursul› rus, mâine, Putin va ridica arma nucleară din nou, pentru a instaura definitiv o ordine ‹multipolară›.
Așadar, impasul e de ambele părți: Rusia nu se poate retrage onorabil, victorios din Ucraina, păstrând noile achiziții teritoriale, ca Putin să nu se simtă perdant, iar Occidentul nu poate trăda onorabil Ucraina, ignorând propriile principii și Carta ONU. Oricum ai da, singura soluție cu consecințe minime este înfrângerea Rusiei pe frontul ucrainean și e problema ei cum va suporta eșecul ‹spețoperației› militare. Astfel s-ar explica ezitările de la Ramstein, aparenta reticență, prudența cu care Occidentul trimite armament tot mai greu în Ucraina: Putin trebuie obișnuit treptat cu ideea înfrângerii. La urma urmei, nu e pentru prima dată când Rusia suferă înfrângere în război. Experiența trecutului îi va ajuta pe ruși să depășească această perioadă”.