Actualitate Internă

R.Moldova, elogiată de Financial Times pentru vinurile, cramele și podgoriile sale / „Vinificația lor a sărit din secolul al XIX-lea în secolul XXI”

R.Moldova, elogiată de Financial Times pentru vinurile, cramele și podgoriile sale / „Vinificația lor a sărit din secolul al XIX-lea în secolul XXI”

R.Moldova este „țara cu cea mai mare densitate de podgorii pe cap de locuitor", „una dintre cele mai sărace țări din Europa", în care viticultura a făcut un salt din secolul al XIX-lea, ocolind secolul XX și plonjând direct în secolul al XXI-lea, scrie în Financial Times un influent jurnalist britanic, Jancis Robinson, expert în vinuri.

Cel mai influent critic de vinuri din lume (2018), consilier în materie de vinuri al reginei Marii Britanii în perioada 2004-2022, coautor al „Atlasului mondial al vinurilor", Robinson a lăudat în articolul său soiurile locale de vinuri și cupajele moldovenești, realizând însă și o precisă localizare geografică și geopolitică a Republicii Moldova.

„Situată între România, un alt producător important de vinuri, și Ucraina devastată de război (iar între ele cu o fâșie din Transnistria, susținută de Rusia), R. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Vinul este extrem de important pentru economia sa”, scrie Robinson.

„În 2005, vinul constituia un sfert din totalul veniturilor din exporturile țării. Aproape toate mergeau la export în Rusia, unde vinul moldovenesc - în principal pasteurizat, semidulce și vândut în vrac - reprezenta aproximativ 25% din tot vinul consumat. Dar în 2006, într-o mișcare legată parțial de conflictul din Transnistria, Rusia a interzis brusc importurile de vin din Moldova, alături de vinul din celălalt mare furnizor al său, Georgia. Pentru ambele țări, acest lucru a fost dezastruos pe termen scurt, dar pe termen lung a oferit un impuls real (deși dureros) pentru a produce vinuri mai bune care să atragă alte piețe”, mai arată Robinson.

În articol sunt menționate regiunile geografice protejate Ștefan Vodă și Valul Lui Traian, precum și o selecție de vinuri de la Purcari Wines, Gitana Winery 1953 și Chateau Vartely Winery, reprezentate pe piețele din Marea Britanie și SUA.

Robinson îl citează și pe proprietarul celei mai mari companii de vinuri din Marea Britanie, Tony Lightwaites, care importa vinuri din R.Moldova din 1999 și care a relatat: „Călătoria de astăzi în Moldova seamănă încă cu prima mea călătorie din 2002 . . . Zona rurală este încă medievală, cai și căruțe, turme de gâște peste tot. Dar marea surpriză au fost cramele moderne futuriste, care păreau să fi aterizat pe pământ ca niște nave spațiale. Vinificația lor a sărit din secolul XIX în secolul XXI, ocolind secolul XX".

Furnizorul principal al lui Lightwaites, Château Vartely, are sediul la doar 30 km de granița cu Ucraina și, ca și Purcari, s-a mobilizat pentru a oferi un adăpost temporar multora dintre cei 600.000 de ucraineni care au trecut în Moldova de la începutul războiului, mai arată Jancis Robinson.

„Vinul moldovenesc atinge noi culmi de reputație internațională datorită eforturilor vinificatorilor noștri, investițiilor în podgoriile și vinăriile moldovenești, promovării eficiente sub brandul de țară, realizate de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova în realizarea celor mai importante reforme în Moldova", a precizat și Ministerul Agriculturii pe Facebook în legătură cu elogiile din Financial Times.

Preluare din rusă: newsmaker.md

Jurnalistul român Mircea Marian (de la publicația defapt.ro) salută comentariul din Financial Times într-o postare pe Facebook: 

„Un articol în Financial Times despre vinurile din Moldova, țara cu cea mai mare densitate de podgorii pe cap de locuitor! De bine, încântați de Freedom Blend de la Purcari - deși acolo sunt niște producători mici, sub radar, minunați. 

Ideea e însă asta: până în 2006, Moldova producea niște vinuri mizerabile și le exporta la ruși. În 2006, rușii au blocat importurile, au fost nevoiți să se reorienteze, iar acum - zice FT - au trecut din secol XIX direct în secolul XXI, sărind secolul XX. Vinăriile sunt “futuristic, state of the art”. 

Mă bucur! Beau tot mai rar, dar dacă e să cumpăr vin, il cumpăr din R.M. - mica mea modalitate de a ajuta cea mai săracă țară din Europa. 

FT face niște recomandări de vinuri, le cam știu, mai puțin un spumant ”Albastrele, Blan de Cabernet”, la un preț ridicol ptr UK, 10 lire”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.