Actualitate Internă

Mica armată a R.Moldova începe un exercițiu tactic complex. Maia Sandu, amenințată de un senator rus care o întreabă dacă și-a propus să se „sinucidă” ca Volodimir Zelenski

Mica armată a R.Moldova începe un exercițiu tactic complex. Maia Sandu, amenințată de un senator rus care o întreabă dacă și-a propus să se „sinucidă” ca Volodimir Zelenski

Peste 400 de militari ai Armatei Naționale vor participa, în perioada 24 ianuarie – 4 februarie curent, la un exercițiu tactic complex cu executarea tragerilor de luptă din armamentul din dotare, transmite Ministerul Apărării.

Aplicațiile tactice cu deplasarea tehnicii militare se vor desfășura la poligoanele din toate garnizoanele militare și au ca scop evaluarea capacităților și deprinderilor practice ale militarilor în termen și pe contract.

Conform scenariului, ofițerii, sergenții și soldații vor executa și alte misiuni de instruire, cum ar fi acordarea primului ajutor medical în condiții reale, antrenamente la protecția chimică (CBRN) și altele.

Antrenamentele sunt organizate în conformitate cu planul de instruire al Armatei Naționale pentru anul 2023 și nu au nici o legătură cu situația de securitate din regiune.

Pe parcursul desfășurării exercițiului tactic, coloanele de vehicule militare implicate în antrenamente se vor deplasa pe traseele naționale din nordul, centrul și sudul țării.

În acest sens, Ministerul Apărării a rugat cetățenii să nu speculeze pe seama antrenamentelor și deplasării planificate a tehnicii militare.

Ziele trecute, senatorul rus Andrei Klimov a lansat o amenințare la adresa Maiei Sandu, după ce președinta Republicii Moldova a vorbit despre aderarea la NATO.

Senatorul a comentat pe Telegram declarația Maiei Sandu și a întrebat dacă președintele moldovean este pregătit să repete „politica suicidară” a omologului său ucrainean Volodimir Zelenski. 

„Este doamna Sandu atât de indiferentă față de moldoveni și atât de dependentă de Washington și de slugile sale europene, încât este gata să repete politica sinucigașă a unor trădători naționali din Ucraina vecină precum Poroșenko și Zelenski?!”, a spus el.

După ce a amenințat-o pe lidera de la Chișinău, senatorul și a dat de înțeles că problemele Ucrainei ar fi început în 2014, după anunțarea planurilor Kievului de a adera la NATO.

Reamintim că șeful Serviciului de Informații și Securitate al Republicii Moldova, Alexandru Musteață, a declarat recent că Federația Rusă ar avea în plan să invadeze Moldova la începutul anului 2023. PODUL a scris AICI despre declarațiile șefului SIS.

Într-o analizată realizată anul trecut, siteul veridica.ro arăta că, timp de 30 de ani, toate guvernările au lăsat dotarea și instruirea armatei R.Moldova în subsolul preocupărilor, fie din lipsă de viziune, bani sau pur și simplu deliberat, mergând pe o narațiune des întâlnită la propaganda rusă de la Chișinău, conform căreia Republica Moldova nu are nevoie de armată și că în 30 de ani „nimeni nu a atacat Republica Moldova”. 

Dar invazia Rusiei în Ucraina a schimbat paradigma de securitate regională, iar Republica Moldova s-a trezit chiar lângă zona de conflict cu o armată la fel de slab instruită, cu lipsuri de echipamente militare și o opinie publică care, în mare parte, este îngrijorată în special de un posibil atac din stânga Nistrului. 

Cu un buget anual de circa 0,4% din PIB (între timp, bugetul armatei a fost majoraat cu 68% pentru anul 2023, PODUL a scris AICI), echivalentul a circa 47,6 milioane de dolari, Republica Moldova ocupă locul 94 din 142 de armate ale lumii luate în considerare într-un top al portalul globalfirepower.com ce măsoară capabilitățile militare la nivel mondial. Republica Moldova are o armată de circa 6.000 de oameni, cu tot cu personalul auxiliar. 

În mare parte, aceștia sunt militari în termen, nu profesioniști angajați pe contract. Perspectivele de dotare cu echipament mai performant sunt infime pe fundalul unei grave crize economice care lovește Republica Moldova într-un moment în care prețurile mondiale la energie au crescut foarte mult, iar țara este dependentă de importurile de gaze din Rusia. Acest fapt a generat scumpiri în lanț și o inflație de circa 27%. 

Pe lângă cei circa 6.000 de militari activi și personal tehnic, Republica Moldova mai poate mobiliza 12.000 de rezerviști și alte 1.000 de persoane ca forțe paramilitare. În total, 19.000 de persoane. Problema cea mai mare este legată de dotarea armatei. Republica Moldova dispune, conform Globalfirepower, de doar patru elicoptere de atac, care de facto sunt doar pe hârtie și nu se cunoaște dacă chiar pot fi operaționalizate. De asemenea, tot pe hârtie, mai are 10 tancuri și 381 de vehicule blindate, 25 de lansatoare de rachete și 69 de piese artilerie remorcată.

De cealaltă parte, armata separatistă transnistreană dispune de un personal militar estimat undeva până 7.000 de persoane în mare parte la fel de slab pregătiți, dar și circa 1.600 de militari ruși cu misiunea de menține pacea pe Nistru și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) care staționează ilegal sub pretextul că păzesc depozitul de muniții de la Cobasna.

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.