Actualitate Internă

Rusia nu a renunțat la Planul Kozak: torpilarea Constituției și transnistrizarea R.Moldova. ”Berbecii” FSB

Rusia nu a renunțat la Planul Kozak: torpilarea Constituției și transnistrizarea R.Moldova. ”Berbecii” FSB

Pentru că Legea fundamentală a R.Moldova nu prevede așa-zisa ”federalizare” dorită de Rusia – adică planul Kozak: transnistrizarea spațiului dintre Prut și Nistru –, Moscova a încercat să forțeze, încă din 2003, elaborarea unei noi Constituții, ulterior rămânând obsedată de un astfel de proiect FSB-istic.

Scriitorul și analistul Nicolae Negru avertizează, în cel mai recent editorial publicat de ZiarulNațional.md, că Rusia nu a renunțat nici la transnistrizarea R.Moldova și nici la torpilarea Constituției – de altfel, în lunile premergătoare invadării Ucrainei, Moscova a făcut eforturi pentru a repune în circulație planul Kozak. 

Podul.md vă prezintă avertismentul lui Nicolae Negru: 

”De menționat că Legea fundamentală a Republicii Moldova nu prevede federalizarea dorită de Moscova, pentru a putea dirija, prin Tiraspol, politica internă și externă a Chișinăului. Caracterul unitar al statului nostru poate fi modificat doar prin referendum, ‹cu votul majorității cetățenilor înscriși în listele electorale›, ceea ce e aproape imposibil de realizat.

De aceea, în 2003, Moscova a încercat, prin planul lui Kozak, să împingă Chișinăul pe calea elaborării unei noi Constituții, ignorând-o pe cea actuală. Moscova nu a renunțat la planul Kozak, făcând înainte de război eforturi pentru a-l repune în circulație și e de presupus că nu a renunțat nici la torpilarea Constituției Republicii Moldova, folosindu-l pe trădătorul Dodon și partidul său socialist ca berbeci”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.