Actualitate Internă

Maia Sandu despre cum a fost evaluată R.Moldova în raportul global privind starea democrației: „Un punct luminos pe harta Europei”

Maia Sandu despre cum a fost evaluată R.Moldova în raportul global privind starea democrației: „Un punct luminos pe harta Europei”

Cu ocazia întrevederii, de marți, cu premierul Regatului Danemarcei, Mette Frederiksen, care a poposit în R.Moldova după o vizită în Ucraina – prima vizită din istorie a unui premier danez la Chișinău –, președinta Maia Sandu a avut un discurs remarcabil despre progresele făcute de R.Moldova pe „calea consolidării democrației”.

„Este prima vizită a unui premier danez în R. Moldova și sunt sigură că această vizită va da un impuls nou colaborării moldo-daneze. Trecem cu toții printr-o perioadă grea marcată de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, de consecințele războiului și de criza energetică. În pofida greutăților, R. Moldova continuă să meargă pe calea consolidării democrației. Anul trecut, R. Moldova a fost apreciată în raportul global privind starea democrației ca un punct luminos pe harta Europei și a urcat cu 49 de poziții, pe locul 40 în lume, în clasamentul libertății presei. R. Moldova luptă acum pentru a-și apăra pacea, democrația și libertatea, pentru consolidarea instituțiilor și îmbunătățirea condițiilor de trai ale populației”, a spus Maia Sandu.

„Dar un stat democratic nu poate rezista de sine stătător în regiunea noastră, care e dominată de război și interesele Rusiei. Putem supraviețui aici ca un stat democratic doar aderând la UE. R. Moldova a depus cerere de aderare anul trecut și apreciem votul unanim al statelor membre, inclusiv al Danemarcei. Lucrăm acum la implementarea condițiilor formulate de Comisia Europeană în iunie 2022, pentru a avansa în parcursul nostru european. Păstrarea păcii și siguranței cetățenilor este prioritatea noastră acum. Lucrăm la consolidarea capacităților de apărare și cooperăm cu agențiile europene specializate, pentru a crește eficiența instituțiilor de menținere a ordinii publice. Astăzi, frontiera moldo-ucraineană e protejată de misiuni comune ale Poliției de Frontieră și agenției europene Frontex. Vrem să contribuim și noi la securitatea din regiune”, a mai spus Maia Sandu în cadrul întrevederii cu Mette Frederiksen.

„Sunt sigură că această întâlnire va da un nou impuls relațiilor bilaterale și va consolida cooperarea noastră în contextul integrării europene a țării.

Avem potențial de cooperare în domeniul energiei regenerabile și cel al gestionării deșeurilor, capitole la care Danemarca este lider european recunoscut. Vrem să creștem schimburile economice și investițiile daneze.

Creșterea economică, comerțul, cooperarea între țări - toate acestea aduc bunăstare oamenilor și suntem determinați să continuăm eforturile pentru a le oferi cetățenilor o viață mai bună. Dar pentru dezvoltare avem nevoie - înainte de toate - de pace”, a mai pecizat peședinta R.Moldova într-o postare pe Facebook.

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.