Podul Memoriei Externe

Rusia genocidară: un deputat din partidul lui Putin solicită ca literatura și studiile despre GULAG să fie eliminate din programa școlară, în frunte cu operele lui Soljenițîn. Ștergerea memoriei și negarea genocidului

Rusia genocidară: un deputat din partidul lui Putin solicită ca literatura și studiile despre GULAG să fie eliminate din programa școlară, în frunte cu operele lui Soljenițîn. Ștergerea memoriei și negarea genocidului

Deputații lui Putin din Duma de Stat au început o ofensivă generală împotriva a tot ce amintește despre crimele împotriva umanității săvârșite de regimul bolșevic sovietic. De această dată, deputații intenționează să elimine din curricula școlară unele opere istorico-literare care descriu într-un limbaj facil, pentru elevii din învățământul general, crimele săvârșite de regimul comunist pe teritoriul fostei URSS. 

Operele literare care "nu au trecut testul timpului și nu corespund realității", cum e Arhipelagul Gulag al lui Alexander Soljenițîn, ar trebui excluse din programa școlară. Potrivit theins.ru, asta a cerut Dmitri Viațkin, deputat și prim-vicepreședinte al fracțiunii Rusia Unită din Duma de Stat.

”Anul acesta vor fi făcute modificările necesare în programa de literatură școlară, iar cel puțin o serie de lucrări ale autorilor sovietici, inclusiv ‹Tânărul gardian› de Alexandr Fadeev și ‹Zăpada fierbinte› de Iuri Bondarev, ar trebui să revină în programa școlară. Acele lucrări care nu au trecut testul timpului, care nu corespund realității, ‹bârfe ca versiuni›, așa cum scria și cânta Vysotsky, ar trebui, fără îndoială, să fie eliminate din programa școlară. Aici ne vom baza pe expertiza specialiștilor în pedagogie și cultură, pe opinia comunităților parentale și pedagogice”, a mai declarat deputatul, citat de TASS.

Vyatkin a subliniat că Duma intenționează să restabilească “dreptatea istorică a operelor sovietice care stimulează sentimentul de patriotism și păstrează memoria istorică”.

”Așa cum a arătat analiza istorică a Arhipelagului Gulag, care nu a fost încă eliminat și nu cred că va mai fi mult timp în programa școlară, multe fapte au fost ‹inventate› de Alexandru Isaevici. Istoricii au verificat toate faptele. A existat o tentativă de a obține un premiu pentru acest lucru – pentru că și-a murdărit propria patrie în noroi”, a delirat Vyatkin.

Romanul ”Arhipelagul Gulag”, de Aleksandr Soljenițîn, care relatează ororile terorii comuniste din URSS, a fost inclus în 2009 în programa școlară obligatorie. Fragmente din roman sunt studiate în cadrul cursului de literatură la nivelul profilului de învățământ secundar (complet) general. Reamintim că nu este prima dată când regimul putinist încearcă să ascundă crimele sovietice – de altfel, există o companie intensă în această direcție, iar icoanele cu Stalin au apărut de ani de zile în Biserica FSB-istă Rusă. Amintim și că în regiunea Permi din Rusia, acum 8 ani, a fost închis un complex memorial dedicat victimelor represiunilor sovietice.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.