Actualitate Internă

R.Moldova a fost mai puțin coruptă în 2022, dar reforma din Justiție este prea lentă. Marile dosare de corupție sunt tergiversate, ba chiar soluționate în favoarea infractorilor / Șefa Procuraturii Anticorupție promite să elimine corupții din sistem în 2023

R.Moldova a fost mai puțin coruptă în 2022, dar reforma din Justiție este prea lentă. Marile dosare de corupție sunt tergiversate, ba chiar soluționate în favoarea infractorilor / Șefa Procuraturii Anticorupție promite să elimine corupții din sistem în 2023

Noua șefă a Procuraturii Anticorupție din R.Moldova, Veronica Dragalin, precizează că prioritatea instituției, în 2023, este să elimine oamenii corupți din sistemul de justiție, în condițiile în care dosare de răsunet cu prejudicii de miliarde bat pasul pe loc, iar suspecți conectați cu fostele regiumuri corupte sunt achitați pe bandă rulantă. Este important ca să fie concentrare toate resursele ca acești oameni corupți să fie scoși din sistem, să fie arestați și trimiși în judecată, iar ulterior la închisoare, a mai spus Dragalin, potrivit RFI, în conferința de presă intitulată „Corupția din justiție”. 

Afirmațiile șefei Anticorupție vin la doar o zi după ce Transparency International Moldova a făcut public clasamentul privind percepția corupției, iar experții au constatat că, deși Moldova a fost mai puțin coruptă în 2022, reforma justiţiei este mult prea lentă, rezultatele nefiind extraordinare.

Întrebată de Radio Free Europe, care ar fi nota pe care o ar acordar-o luptei cu marea corupție din R.Modldova, Dragalin a răspuns că „4 sau 5”, arătându-se dezamăgită că multe dintre dosarele de corupție sunt tergiversate de instanțe. Un interviu acodat de Dragalin pentru RFE/RL poate fi citit AICI

„Oamenii corupți care până în ziua de azi se află în sistemul de justiție sunt cei mai periculoși. Dacă avem procurori corupți, dacă avem judecători corupți care o să compromită deciziile pe care le iau în funcția lor de procuror și de judecător, niciodată nu vom putea lupta cu corupția. Asta pune în pericol și dosarele cele mai importante și cele mai mari de corupție. Responsabilitatea noastră acum e să scoatem așa oameni din sistemul de justiție, să-i arestăm, să acumulăm probe, să-i trimitem în judecată, să fie condamnați și apoi la închisoare. Aceasta este prioritatea noastră pentru anul 2023. Avem o situație de urgență. Noi nu vom avea niciun progres în sistemul de justiție dacă mai avem asemenea oameni în sistem”, a precizat Veronica Dragalin în conferința „Corupția din justiție”.

Dosarele de miliarde în care figurează fugarii Plahotniuc și Șor sunt tergiversate cu anii, oamenii care au deservit regimul Plahotniuc sunt achitați pe rând de către instanțe, alții neavând nici măcar vreo calitate procesuală, scrie și DW, arătând că procurori care sub regimul Plahotniuc investigau scheme cu prejudicii de zeci de milioane de dolari, provocate statului de către oamenii de încredere ai lui Plahotniuc, sunt astăzi, oficial, avocații acestora după extrădare (cazul Andronachi).  Marile dosare sunt tergiversate cu anii din motive absurde, în așteptarea unei configurații politice mai prielnice pentru scoaterea lor de pe rol, mai scrie DW. Detalii AICI

Referindu-se la dosarul privind frauda bancară deschis pe numele lui Vlad Plahotniuc, șefa Procuraturii Anticorupție a precizat că procurorii au depus un demers, în luna august, pentru ca dosarul să fie trimis în judecată, în lipsa lui Plahotniuc. Doar că nu există încă o decizie finală. 

„Până astăzi, nu avem o decizie finală, să putem trimite cazul în judecată. Asta este un singur pas în procesul foarte lung de judecată. Procurorii anticorupție fac tot posibilul, la fiecare ședință, să nu fie amânată, să avem o decizie cât mai repede, dar până la urmă decizia aparține judecătorului. Ce se întâmplă în judecată, nu este controlat de procurori, dar noi ca societate trebuie să avem un răspuns și aici, de ce durează atât de mult. O urmărire penală durează trei luni de zile și un caz de judecată durează șase luni de zile. Asta nu este acceptabil. Noi trebuie să avem condamnări finale, confiscări de mln de euro, dolari, în bugetul statului, în interesul oamenilor, cât mai repede”, mai spune șefa PA.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.