Ministerul Afacerilor Externe și a Integrării Europene (MAEIE) al Republicii Moldova a reacționat imediat la declarațiile șefului diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, care a amenințat că Republica Moldova ar putea fi următoarea țintă a agresiunii ruse, după Ucraina.
„Respingem categoric declarațiile șefului diplomației ruse care nu corespund adevărului și fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse.
Ținem să amintim părții ruse că drumul pe care merge Republica Moldova este calea aderării la Uniunea Europeană. Acesta este proiectul de țară susținut de cetățeni. Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație. Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă să respecte decizia poporului nostru.
Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, a subliniat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.
Ce a declarat Lavrov
Într-un interviu pentru unul dintre principalii propagandiști ruși, Dmitri Kiselev, Serghei Lavrov a spus că Republica Moldova este cea care, dintre toate statele învecinate sau apropiate geografic de Rusia, are cele mai mari șanse să fie ținta agresiunii militare ruse.
„În primul rând pentru că au reușit să pună, prin metode specifice, deloc democratice, în fruntea țării un președinte care pur și simplu insistă la aderarea în NATO. Ea (n. r. - Maia Sandu) are cetățenie română, este gata să se unească cu România și, în general, este gata de aproape orice”, a declarat Serghei Lavrov în cadrul unei interviu pentru un post de televiziune din Rusia.
Mai mult, ministrul de Externe al Rusiei susține că autoritățile de la Chișinău, sprijinite de Occident, ar intenționa să folosească „forța” atunci când vine vorba de soluționarea problemei transnistrene.
„Luat de acest val pro-NATO și proeuropean, Chișinăul refuză să reia discuțiile în formatul 5+2. Asta ne vorbește despre foarte multe lucruri. Acest format este considerat nepotrivit de către Occident. A fost nevoie de acest format doar când la guvernare erau politicieni interesați de păstrarea integrității teritoriale a R.Moldova. Iar atunci când la putere au venit politicieni interesați ca această problemă să fie soluționată cu folosirea forței și cu evacuarea pacificatorilor noștri, nu mai au nevoie de acest format de negocieri. Nu voi intra în detalii, dar R.Moldova este una dintre țări pe care Occidentul vrea s-o transforme într-un stat antirusesc”, a conchis Lavrov.