Externe

Galerie FOTO: pe zidurile caselor din Tbilisi au apărut sute de mesaje anti-Rusia. Mulți dintre rușii refugiați în Georgia provoacă scandaluri și dezordine, sfidând sau batjocorind tradițiile georgiene

Galerie FOTO: pe zidurile caselor din Tbilisi au apărut sute de mesaje anti-Rusia. Mulți dintre rușii refugiați în Georgia provoacă scandaluri și dezordine, sfidând sau batjocorind tradițiile georgiene

Corespondenții Delfi s-au plimbat prin cartierele centrale ale capitalei georgiene. Pe multe case sunt scrise inscripții antirusești în timp ce lângă acestea flutură steaguri ucrainene. Încă de la debutul genocidarei invazii rusești a Ucrainei, georgienii – care au fost și ei victime ale ocupației rusești, în 2008 – au dovedit o largă solidaritate cu poporul ucrainean. Inscripții anti-rusești au apărut pe zidurile caselor din Tbilisi încă din februarie 2022. 

De notat și că, mai ales după anunțul mobilizării în Rusia, zeci de mii de ruși au fugit în Georgia de frica încorporării. 

E bine de știut că NU toți refugiații ruși din Georgia condamnă războiul rusesc din Ucraina, la fel cum NU toți respectă obiceiurile locale. Au fost multe cazuri când refugiații ruși au provocat dezordini și tulburări ale liniștii publice, nu de puține ori sfidând sau batjocorind tradițiile georgiene.  

Pe pagina sa de Twitter, istoricul și jurnalistul georgian Oleg Sandro-Panfilov relatează că rușii s-au făcut cunoscuți în Georgia drept persoane care preferă să viziteze mai degrabă localurile de lux, barurile și restaurantele, decât instituțiile de cultură, precum muzeele. El postează frecvent inscripțiile antiputiniste și antirusești din capitala Georgiei, care au ajuns să fie de ordinul sutelor, iar numărul lor crește de la o zi la alta. De asemenea, de precizat că mulți ruși insistă ca georgienii să le vorbească exclusiv în limba rusă, mai ales în transportul public, trezind indignare printre localnici. 

Rusul Nikolai Levshits – activist pentru drepturile omului – a comentat, citat de jurnaliștii Delfi, situația refugiaților ruși din Georgia: 

”În primul rând, au trecut doar 15 ani din 2008 (războiul Rusiei împotriva Georgiei – n. red.). În al doilea rând, 20 % din Georgia este încă ocupată. Aceasta este durerea oamenilor, mulți nu pot merge la casele lor, la mormintele rudelor lor, copiii nu pot vedea unde au trăit părinții lor. După începerea războiului cu Ucraina, astfel de inscripții anti-rusești au apărut pretutindeni, Georgia și Ucraina au relații calde. Numărul de turiști din Ucraina a crescut de câteva ori în ultimii doi ani, biletele au fost ieftine”.

Levshits lucrează pentru Fundația Rusia Liberă din Georgia. E unul dintre activiștii care îi ajută pe ruși să se adapteze la realitățile locale. Potrivit lui Levshits, rușii nu se tem să se stabilească în Georgia, în ciuda relațiilor tensionate dintre cele două țări. 

”Rușii vin în Georgia pentru că aici nu se tem că vor fi extrădați în Rusia sau că vor fi persecutați din motive politice, așa cum se poate întâmpla în Kazahstan, Uzbekistan sau în Armenia. Din fericire, Georgia nu este la fel de influențată de Rusia. Aici este mai sigur pentru ei. Acesta este primul lucru. În al doilea rând, nu aveți nevoie de viză, puteți fi aici 365 de zile pe an. În al treilea rând, mulți oameni vorbesc rusă, există o comunitate mare de vorbitori de limbă rusă. În al patrulea rând, este ușor să faci afaceri aici”, a precizat activistul. 

”Pe lângă vorbitorii de limba rusă, în Georgia trăiesc și 280.000 de azeri și 200.000 de armeni. Cu toții trebuie să coexistăm împreună. Trebuie să respectăm regulile, să respectăm legile”, a adăugat Nikolay Levshits.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.