Actualitate Internă

Ludovic Orban, mesaj către basarabeni: "Lumea a uitat cine e Ceban? Eu sper că nu!". Ciolacu, criticat de fostul premier al României: "E îngrijorător că îl creditează pe primarul Chișinăului!"

Ludovic Orban, mesaj către basarabeni: "Lumea a uitat cine e Ceban? Eu sper că nu!". Ciolacu, criticat de fostul premier al României: "E îngrijorător că îl creditează pe primarul Chișinăului!"

Invitat recent în emisiunea "Puncte de reflecție" găzduită de postul radio-TV Vocea Basarabiei, Ludovic Orban, președinte al partidului Forța Dreptei și fost premier al României, a precizat că este puțin probabil ca pro-rușii să câștige viitoarele alegeri din R.Moldova, însă i-a avertizat pe basarabeni să nu pice în capcana întinsă de oficialii de la Kremlin, care, conștientizând că vechii pioni asumați pro-ruși s-au compromis în ochii alegătorilor, mizează acum pe o forță politică ce pretinde că e pro-europeană, condusă de primarul FSB-ist al Chișinăului, Ivan Ceban. 

De asemenea, Ludovic Orban a criticat legăturile pe care le-a legat și le leagă principalul partid de guvernământ din România, PSD, cu pro-rusul Ivan Ceban. Concret, președintele partidului Forța Dreptei a reliefat că Ciolacu nu face altceva decât să gireze ideea falsă potrivit căreia Ivan Ceban este un politician pro-european. 

Moderatoare: În Republica Moldova mai sunt și forțe politice care au viziuni pro-estice. Credeți că aceste forțe politice ar putea cumva să deturneze parcursul european al Republicii Moldova, fiind sprijinite inclusiv de Kremlin?

Ludovic Orban: Nu cred.

Moderatoare: E ireversibilă această cale?

Ludovic Orban: Mai ales după ce și-au arătat adevărata față autoritățile de la Kremlin (prin atrocitățile comise în Ucraina - n.red.), e puțin probabil ca un partid pe față pro-rus, care să sprijine politica pro-rusă să aibă șanse să câștige alegerile în Republica Moldova. Ce să aducă Rusia sau orientarea spre Rusia? Nu aduce nimic, decât sărăcie, lipsă de drepturi, amenințări, riscuri, călcarea în picioare a identității, nu are ce să aducă un partid care este pilotat de Moscova. De altfel, în Republica Moldova, după proclamarea independenței au existat guverne pro-ruse, care n-au adus nimic decât corupție, tunuri, țepe, sărăcie, lipsă de dezvoltare, concentrarea afacerilor în mâini puține pe principiul că nu au acces la afaceri decât cei care respectă principiul că o mână o spală pe alta și cei care țin mâna pe un sistem aproape mafiot. La un moment dat, Republica Moldova ajunsese chiar în situația de spălătorie de bani negri. Nu are ce să ofere un partid pro-rus sau un partid care este pilotat de la Kremlin cetățenilor Republicii Moldova.

Moderatoare: Apropo, primarul Chișinăului, domnul Ceban, și-a făcut un partid și a spus că e cu viziuni proeuropene...

Ludovic Orban: Da, da, deci, un lup care încearcă să îmbrace o blană de oaie. Probabil o fi constatat planificatorii din Est că șansele ca un partid pro-rus să câștige alegerile sunt foarte mici și atunci deghizează câțiva lideri de genul acesta în pseudo-partide proeuropene, ca să zic așa. Acuma să fim cinstiți, Ceban a candidat la primărie din partea PSRM, partidul lui Igor Dodon, care e un partid clar filorus, care a acceptat să fie pilotat și care a orientat toate relațiile înspre Rusia. Lumea a uitat cine e Ceban? Eu sper că nu.

Moderatoare: Bine, dar domnul Ciolacu, când a venit la Chișinău, a mers și s-a întâlnit cu domnul Ceban.

Ludovic Orban: Păi de asta și zic, asta este îngrijorător, faptul că Ciolacu îl creditează și îi dă gir, Ciolacu fiind președintele unui partid de guvernământ din România. Și așa ei (pesediștii - n.red) au mai păstrat legătura cu PDM-ul, care, haideți să fim cinstiți, oricât va încerca, nu se poate elibera de răspunderea faptului că a fost practic instrumentul politic al unui clan mafiot condus de Plahotniuc. Nu se poate elibera și chiar și legătura asta politică este o legătură vicioasă în sine. Iar aceasta e și mai vicioasă, acordarea unui gir către un fals partid proeuropean care, de fapt, e rupt din PSRM. E iarăși o greșeală politică pe care o comite președintele PSD.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.