Externe

Anchetă: Casa Rusă din Berlin se ocupă cu spionajul și propaganda destrăbălată. Agentura germană a GRU-SVR

Anchetă: Casa Rusă din Berlin se ocupă cu spionajul și propaganda destrăbălată. Agentura germană a GRU-SVR

Procuratura din Berlin a lansat o anchetă care privește Casa Rusă de Știință și Cultură din capitala germană, cunoscută sub numele de „Casa Rusă”, pentru nerespectarea Legii privind comerțul exterior și plățile pe fondul regimului de sancțiuni, dar cu această ocazie s-a descoperit că în instituția vizată s-au desfășurat multe alte activități neprietenoase la adresa Germaniei. 

Deși formal această instituție ar avea scopul de a promova schimburile culturale între cele două țări, de facto este doar unul dintre instrumentele ruse ale războiului hibrid, al propagandei ideologice și al amestecului politic în treburile Germaniei, ca majoritatea instituțiilor ruse ce acționează în alte țări. 

Din 2017, Casa Rusă din Berlin este condusă de Pavel Izvolsky, care a spus, într-un interviu acordat Moskovskaya Nemetskaya Gazeta, că a absolvit departamentul de istorie al Universității de Stat Nijni Novgorod și Academia Diplomatică a Ministerului de Externe al Rusiei, iar apoi a lucrat la Centrul de expoziții Rus și Rosatom, unde ar fi gestionat proiecte internaționale și personalul acestora. 

În biografia lui Izvolsky nu se menționează însă că, la un moment dat, a fost înregistrat în căminul ofițerilor de pe strada Golovacheva 190 din Moscova, unde locuiesc cadeții Școlii Superioare de Comandă Militară din capitala rusă, iar mulți absolvenți ai acestei instituții militare de învățământ servesc în GRU sau spionează în domeniile științifice și tehnice pentru SVR. 

Casa Rusă din Berlin este cea mai mare ramură a Rossotrudnichestvo (Agenția Federală a Rusiei pentru Afaceri ale Comunității Statelor Independente, Compatrioții care locuiesc în străinătate și Cooperare Umanitară Internațională) și înainte de pandemie a organizat în Germania, în fiecare an, 300-400 de evenimente de propagandă, cum ar fi „Weekend-uri la Casa Rusă”, „Păstrarea patrimoniului istoric și cultural în străinătate și creșterea generației tinere”, „Rolul sfinților ruși în domeniul spiritual și spiritual. Educația morală a tinerilor”, „Bună ziua, Rusia”, „Anotimpurile rusești la Berlin”, „Sobibor”, etc. 

De asemenea, la Casa Rusă s-au organizat lecții plătite de limba rusă și vizite plătite ale delegațiilor de tineret în Rusia, dar după începerea invaziei din Ucraina, instituția rusă a trecut la cursuri online de limbă rusă și a încetat să organizeze evenimente, ceea ce a dus la o scădere bruscă a veniturilor sale. 

Fiind parte din Rossotrudnichestvo, care se află pe lista de sancțiuni a UE, Casa Rusă nu a mai avut voie să desfășoare activități ca vânzarea de bilete ori închirierea de spații, iar asta făcut ca responsabilii ruși din Berlin să ceară disperați bani la Moscova prin mesaje criptate, descoperite de autoritățile germane. 

Cu două luni în urmă Casa Rusă a redevenit brusc activă, invitând berlinezii să vadă filme sovietice în cinematograful său. Ancheta declanșată apoi de autoritățile germane a descoperit nereguli grave în contabilitate, încălcări ale legilor germane dar și un haos greu de descris în gestiunea instituției care dispune de un număr mare de imobile și terenuri în Berlin și Dresda. Reprezentanța rusă nu ar fi ținut corect evidența controlului financiar intern, nu ar fi furnizat rapoarte în timp util cu privire la costul și desfășurarea anumitor activități, ar fi încălcat grav legile antimonopol în organizarea achizițiilor, a subestimat suprafața spațiilor pe care le-a închiriat până la aplicarea sancțiunilor, conform publicației The Insider. 

Majoritatea clădirilor Casei Ruse sunt închiriate unor firme germane printre care magazinul de modă Escada, compania Crist, Kulturverein Tolstoi e.V., agenția de turism Adă Reisen, firmele Thyssen-Krupp, GelikonsEuropa, Trofimov-Medien și Institutul Cultural Germano-Rus. 

Cum era de așteptat, Casa Rusă nu a susținut doar activități economice mai puțin legale. Printre altele, instituția a plătit o călătorie în Rusia pentru Maxim Shlund și soția sa, Elena Kolbasnikova, care au organizat un miting pro-Kremlin la Köln în septembrie anul trecut, la care activiștii pro-ruși au cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei și interzicerea vânzărilor de arme germane către Ucraina. Mitingul de propagandă organizat de cei doi a fost prezentat apoi de canalele de televiziune federale ruse ca un protest masiv al germanilor, deși numărul participanților nu a depășit 1.000. 

Schlund și Kolbasnikova, care pozează într-un cuplu de germani obișnuiți, au organizat și așa-numita Zi a Muzicii, Mâncării și Sportului la Düsseldorf, unde sala de banchete a fost decorată cu steaguri care l-au înfățișat pe Ramzan Kadyrov. O fotografie de la acest eveniment a fost postată de ministrul cecen al informațiilor, Akhmed Dudayev, care i-a numit ambasadorii bunăvoinței pe Schlund și pe Kolbasnikova. Cei doi au apărut și pe postul de televiziune Rossiya-24 și au participat la un film de propagandă finanțat de proprietarul Tsargradului, Konstantin Malofeyev, iar un comunicat de presa a anunțat că „Activiștii din Germania au venit în Donbass pentru adevăr”.

„Germanul” Schlund era însă cunoscut cu numele de Rostislav Teslyuk înainte de a se muta din Rusia în Germania și este absolvent al Academiei Forțelor Aeriene Voronezh. Ulterior a servit în Forțele Aeriene, apărând într-o fotografie de pe rețelele sociale în uniformă de pilot militar, iar în alta într-un tricou negru inscripționat cu mesajul „Sunt rus”, foarte popular printre naționaliștii ruși radicali. 

Despre Schlund/Teslyuk s-a aflat și că are cazier pentru vătămarea corporală a unui bărbat în 2010, pentru care instanța l-a condamnat la un an cu suspendare, dar și pentru furtul unor bunuri în valoare de 1.600 RUB (22 euro) în 2009, dintr-un magazin unde a fost prins în flagrant (dosar penal #158532). 

Cu siguranță că mai sunt multe informații interesante de aflat despre Casa Rusă, dar si din cele aflate până acum s-a văzut clar că această instituție ”cultural” promovează o imagine destul de exactă oamenilor Rusiei în străinătate – spioni, propagandiști și infractori cu cazier (detalii AICI).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.