Uniunea Europeană nu ia în serios declarațiile-amenințări ale ministrului de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, potrivit cărora R. Moldova poate deveni „următoarea Ucraină” din cauza politicii promovate de președinta Maia Sandu.
Potrivit ZiarulNațional.md, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, vicepreședinte al Comisiei Europene, a fost întrebat aseară, la Bruxelles, în cadrul unei conferințe de presă comună cu prim-ministra Natalia Gavrilița, dacă UE se teme de un asemenea scenariu (ca R. Moldova să devină următorul stat atacat de Rusia n.r.) și cum se va acționa pentru a-l împiedica.
Josep Borrell a zâmbit și a răspuns:
E mare păcat că domnul Lavrov, care altă dată era un diplomat respectat, se angajează pe această cale care îl discreditează din punct de vedere intelectual. Nu e nimic serios în aceste declarații”, s-a limitat să spună Borrell.
De partea cealaltă, Natalia Gavrilița a recunoscut că declarația lui Lavrov a provocat îngrijorare la Chișinău, în contextul războiului brutal început de Rusia în Ucraina.
„Aceste declarații făcute de ministrul Lavrov sunt îngrijorătoare și nu țin cont de independența, suveranitatea și integritatea R. Moldova. Ca și orice altă țară, R. Moldova are putere de decizie și dreptul de a-și determina soarta. Sunt cetățenii R. Moldova, care prin votul lor au decis modelului de dezvoltare al R. Moldova. Este vorba de modelul european. Această opinie a cetățenilor trebuie respectată. Noi vom face tot posibilul să lucrăm în beneficiul cetățenilor noștri, să implementăm voința politică a oamenilor din R. Moldova și, în același timp, vom face tot posibilul pentru a menține pacea și stabilitatea. Asemenea declarații nu țin cont de dreptul internațional și de dreptul R. Moldova la autodeterminare”, a punctat Gavrilița, citată de ZiarulNațional.md.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat recent, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossia 24, că Occidentul „a pus ochii” acum pe R. Moldova pentru a avea rolul „următoarei Ucraine”, în timp ce președinta Maia Sandu este „pregătită, practic, pentru aproape orice”. „Acest rol este pretins acum de R. Moldova. În primul rând, prin metode specifice și deloc democratice, Occidentul a pus în fruntea republicii un președinte care se avântă în NATO. Ea (Maia Sandu n.r.) are cetățenia Românei, ea este gata să se unească R. Moldova cu România. În general, este gata pentru orice”, a declarat Lavrov, în cadrul unei emisiuni moderate de propagandistul Dmitri Kiseliov.