Externe

Micuțul stat Luxemburg a cheltuit 16% din bugetul apărării pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Scanerele 3D care pot colecta informații despre crimele de război săvârșite de ruși

Micuțul stat Luxemburg a cheltuit 16% din bugetul apărării pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Scanerele 3D care pot colecta informații despre crimele de război săvârșite de ruși

Anul acesta se împlinesc 31 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Ucraina și Luxemburg. În 2022, Luxemburg a cheltuit 16% din bugetul său de apărare pentru ajutorul militar acordat Ucrainei. Ministerul Apărării din această țară a raportat acest lucru pe Twitter.

Potrivit raportului, Ucraina a primit 102 sisteme antitanc NLAW, 7 Jeep Wranglers, 28 de vehicule de teren HMMWV foarte mobile și 20 de mitraliere de 12,7 mm pentru acestea, 18 generatoare, 5 mii de căști, veste antiglonț și alte echipamente, tot acest ajutor valorând 75 de milioane de euro, conform mil.in.ua

"Asta înseamnă 16% din bugetul nostru de apărare pentru 2022. Susținem Ucraina în dreptul său la autoapărare", a precizat Ministerul Apărării. 

Din pachetul militar mai fac parte 12.500 RPG-7 - grenade antitanc cu explozibil puternic, 600 lansatoare de rachete multiple BM 21, 22.400 Măști Avon C50, 44.800 de filtre, 15 corturi mari, 50 de terminale de comunicare, 358 saci de dormit arctic, 6 încălzitoare, 800 de rații de luptă, 470 echipamente de vedere pe timp de noapte, 150 de vehicule aeriene fără pilot la bord, 4 remorci, 30 de scanere 3D, 10 seturi de stâlpi de iluminat. 

Cu ajutorul scanerelor 3D transferate, este posibil să se scaneze suprafețe mari și să se colecteze dovezi ale crimelor de război rusești. Datorită acestor scanere 3D, anchetatorii vor putea să scaneze gropile comune în câteva minute.

"Nu este doar un scaner, există un software intern care permite utilizatorilor să scaneze zone mari cu toate obiectele găsite acolo. Informațiile sunt apoi procesate de un computer, ceea ce este extrem de important și asigură descoperirea crimelor de război. Acest proiect ne costă 1,3 milioane de euro, dar cred că merită. Acesta va ajuta foarte mult Ucraina", a declarat ministrul luxemburghez al Apărării, François Bausch.

În plus, armata luxemburgheză va participa la misiunea de instruire EUMAM Ucraina, care are ca scop îmbunătățirea pregătirii a 15.000 de soldați ucraineni.

De asemenea, Luxemburgul a înghețat active în valoare de 5,5 miliarde de euro ale unor persoane fizice și juridice rusești, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din totalul activelor rusești blocate pe teritoriul Uniunii Europene.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.