Actualitate Internă

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică de ce e foarte puțin probabil ca Rusia să reușească îndepărtarea Maiei Sandu, prăbușirea guvernării PAS și destabilizarea R.Moldova. MOTIVELE

Consultantul politic Cristian Hrițuc explică de ce e foarte puțin probabil ca Rusia să reușească îndepărtarea Maiei Sandu, prăbușirea guvernării PAS și destabilizarea R.Moldova. MOTIVELE

Consultant politic cu experiență în campaniile electorale din stânga Prutului, Cristian Hrițuc explică faptul că, deși depune eforturi însumate în această direcție, este totuși foarte puțin probabil ca Rusiei să îi iasă planul de a o înlătura pe pro-europeana Maia Sandu, de a provoca prăbușirea Guvernului Gavriliță și de a destabiliza R.Moldova, în ciuda intensului război hibrid pe care Kremlinul îl menține în spațiul dintre Prut și Nistru. 

Pe de o parte, punctează consultantul, pe Facebook, oamenii Rusiei din R.Moldova nu mai au credibilitate, o parte dintre ei fiind fugari, iar lipsa credibilității și a încrederii s-a văzut, recent, cu ochiul liber: basarabenii nu s-au lăsat prostiți de regiile condamnatului Ilan Șor și nu au ieșit la așa-zisele ”proteste” organizate de FSB-GRU. Ceea ce ne arată că basarabenii nu se lasă folosiți de Rusia. 

Pe de altă parte, având în vedere actuala importanță geostrategică a zonei, acum puterea pro-europeană de la Chișinău beneficiază de o puternică susținere din partea NATO și UE, ceea ce reprezintă un obstacol major în calea obiectivelor Rusiei. 

Podul.md vă prezintă în integralitate comentariile lui Cristian Hrițuc: 

”Zelenski a declarat că a informat-o pe Maia Sandu despre planul Moscovei privind destabilizarea Republicii Moldova. SIS a confirmat că există astfel de semnale.

Amenințarea este reală, dar probabilitatea ca Moscovei să îi iasă planul e fff mică. De la începutul războiului din Ucraina, Republica Moldova este într-un război hibrid. Am văzut și lunile trecute cam care sunt acțiunile Moscovei. Nimic nou sub soare.

Planul de destabilizare și de înlăturare a Maiei Sandu de la putere nu poate avea succes, pentru că și metodele rușilor sunt cunoscute, iar cel mai important lucru, în acest moment partenerii rușilor sunt necredibili.

Când vrei să dărâmi o putere și să pui altceva în loc, trebuie să ai și cu cine să o dărâmi și pe cine să pui în loc.

Cu cine să facă Moscova proteste de stradă? Tot cu oamenii lui Shor aduși în Chișinău, cu oameni bătrâni, sărmani care vin pentru niște bani și cu bețivii de la colțul satului? Cine e credibil să vorbească în piață și să exploateze nemulțumirile oamenilor? Shor care a furat miliardul? Mă rog, vreo paiață de a lui Shor, că el se ascunde.

Dodon? Care a luat bani de la Plahotniuc? 

Nu au nici cu cine să acționeze nici pe cine să pună în loc, astfel încât să fie acceptați cât de cât. 

Sunt nemulțumiri reale în Moldova, guvernarea a făcut și multe greșeli, vin problemele de pe urma războiului, dar moldovenii știu foarte bine că la acest moment problemele nu se rezolvă așa. S-a văzut și în lunile trecute că moldovenii nu s-au dus la proteste. De ce? Pentru că nu le place să fie folosiți. Pentru că jocul a ajuns străveziu. Într-un cuvânt, nu pot da nici foc la ”stradă”, nu au nici pe cine instala. Băieții ăia care au mai fost anii trecuți prin ”Miliție” sunt oricum monitorizați.

A mai încercat Federația Rusă să destabilizeze Moldova acum câțiva ani și să pună tot sistemul bancar pe butuci și n-a mers. Nu o să meargă nici acum. Mai ales că nici SIS ul nu e singur pe lume și toate marile puteri ajută atât Ucraina cât și țările din zonă pentru a ține lucrurile safe. 

Cât privește capacitatea FSB din ultimii ani... s-a văzut în Ucraina, cum le-au întors oglinda. Le-au luat și banii și i-au lăsat și cu buza umflată. Ei credeau că vor fi primiți cu pâine și sare”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.