Actualitate Internă

BREAKING. Maia Sandu a anunțat următorul plan rusesc de destabilizare a R. Moldova: Militari camuflați, luare de ostatici și preluare a puterii

BREAKING. Maia Sandu a anunțat următorul plan rusesc de destabilizare a R. Moldova: Militari camuflați, luare de ostatici și preluare a puterii

Planul Rusiei pentru următoarea perioadă în Republica Moldova include acțiuni ale unor diversioniști cu pregătire miliatară, camuflați în civil, care să întreprindă acțiuni violente, atacuri asupra unor edificii de stat și luare de ostatici. Declarația îi aparține președintei Maia Sandu, care a susținut luni, 13 februarie, un briefing de presă la acest subiect.

Potrivit Maiei Sandu, aceste acțiuni violente ar urma să fie mascate prin proteste ale așa-zisei opoziții și să se forțeze schimbarea puterii de la Chișinău.

„Documentele recepționate de la partenerii noștri ucraineni demonstrează o bună documentare a locațiilor și aspectelor logistice pentru organizarea acestor activități subversive. 

De asemenea, planul presupune folosirea persoanelor din afara țării pentru violențe. De exemplu, materialele conțin instrucțiuni despre regulile de intrare în R. Moldova pentru cetățeni ai Federației Ruse, Belarusului, Serbiei și Muntenegrului”, a spus șefa statului.

Autorii ar miza pe forțe interne și externe

„Autorii mizează pe mai multe forțe interne, în special lumea criminală, cum ar fi Partidul Șor, pe unii veterani, foști angajați ai forțelor de ordine, persoane care au legătură cu Plahotniuc.

Scopul acestor acțiuni este răsturnarea ordinii constituționale, schimbarea puterii legitime de la Chișinău pe una ilegitimă, care să pună țara la dispoziția Rusiei pentru a opri procesul de integrare europeană, dar și pentru ca Moldova să poată fi folosită de Rusia în războiul ei împotriva Ucrainei”, a spus șefa statului.

„Vă asigur că instituțiile statului lucrează la prevenirea acestor provocări și țin situația sub control”, a adăugat ea.

Președinta a cerut următoarele acțiuni:

- Instituțiile statului, și mai ales instituțiilor de securitate și de asigurare a ordinii publice, să dea dovadă de vigilență maximă.

- Parlamentul Republicii Moldova trebuie să adopte, în cel mai scurt timp, proiectele de lege care vor oferi SIS și procuraturii instrumentele necesare pentru a combate mai eficient riscurile la adresa securității țării. Toți cei care participă în aceste acțiuni îndreptate împotriva statului Republica Moldova - elemente externe, membri ai partidelor politice și grupărilor criminale, și toți cei care îi protejează pe aceștia, trebuie să fie trași la răspundere.

Imagini video de la conferința de presă - AICI

Vineri, la Consiliul European, Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a interceptat un plan de destabilizare a situației și de distrugere a democrației, cu preluarea puterii de către forțe loiale Kremlinului.

Mai multe detalii despre declarațiile lui Zelenski, dar și despre reacția autorităților moldovene - AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.